Nora Fischer (foto Joost de Haas)

De Sprong

Nora Fischer
za 30 mrt 2024 20:15 - 21:30
za 30 mrt 2024
20:15 - 21:30
  • za 30 mrt 2024
    20:15 - 21:30
    Excl. drankje
    Grote Zaal

Programma

De Sprong (wereldpremière)

Uitvoerenden

Nora Fischer tekst en spel
Nina de la Parra eindregie
James Murray lichtontwerp
Jan Heideveld geluidstechniek
Nada Mounzer visueel advies
Titus Muizelaar begeleiding en advies

Zangeres vertelt (en zingt niet)

Zangeres Nora Fischer is vandaag niet aanwezig. In plaats daarvan vertelt persoon Nora waaróm ze niet zingt. Een tijdlang kon ze dat namelijk niet meer, door een complexe verkramping die haar strottenhoofd in een houdgreep hield. Zelfs Happy Birthday voor haar beste vrienden kwam er niet meer uit. Hoe kon zoiets gebeuren?

Met die vraag graaft Nora zich een weg in de rondte. Via de verstikkende druk van 's werelds grootste podia, tot de innerlijke druk die ze als venijnige angel uit haar systeem moest trekken om haar keelspieren weer tot ontspanning te manen. Ze legt bloot hoe haar lichaam verdere deelname aan een wereld van superlatieven, topprestaties en glansrijke successen saboteerde. Hoe zij nooit helemaal paste in de mal van de muziekindustrie. Hoe zij langzaam maar zeker het plezier verloor waarmee het zingen ooit begon. En hoe dat plezier plaatsmaakte voor een duistere binnenwereld vol priemende ogen en scherpe oordelen. 

In de oorverdovende afwezigheid van haar instrument, zoekt Nora naarstig naar een verklaring hoe iets dat wordt geboren uit zóveel plezier, kan verworden tot een bron van zóveel strengheid. Ook al is dit een voorstelling zonder live muziek, toch koos Nora ervoor om haar verhaal juist te vertellen in een concertzaal waar zij zo vaak gezongen heeft. Om met het publiek te delen hoe wrang het voelt om deze zaal niet met melodieën te kunnen vullen. En omdat het voor haar voelt als de veiligste plek om haar uiterst persoonlijke verhaal met haar publiek te kunnen delen. 

De Sprong is een uitnodiging om Nora bij te staan in een intieme openbaring van dat wat we stilletjes allemaal wel weten: niets is wat het lijkt.