SoundLAB workshop – Sonic Acts Special

voor volwassenen
zo 25 feb 2024 15:00 - 16:30
zo 25 feb 2024
15:00 - 16:30
  • zo 25 feb 2024
    15:00 - 16:30
    Atriumzaal

Experimenteren met geluid en proefjes doen met ritme 

In SoundLAB maak je kennis met wonderlijke instrumenten van vroeger en nu: synthesizers, theremin, toonpad, sensoren en meer. In deze bijzondere editie van SoundLAB ontdek je naast het bestaande instrumentarium ook twee nieuwe instrumenten, de Wirwarp, een instrument met treksensoren dat je bespeelt door met je handen het geluid te buigen, plukken, trekken, duwen en vervormen, geïnspireerd op Michel Waisvisz' unieke benadering van sonische interacties en muzikale expressie. En een heruitgave van Waisvisz’ iconische Crackle Speakers, performatieve speakers die krakende geluiden voluit laten klinken. 

Samen verkennen we geluid en luisteren, geïnspireerd door Michel Waisvisz verlangen om "geluid aan te raken". Vanuit drukgevoelige instrumenten maken we geluidsproducerende circuits die klank en lichaam met elkaar verbinden; aanraking is geluid, een vibratie, een echo en muzikale expressie die terug resoneert in het lichaam.

Tijdens de Sonic Acts Biënnale ‘The Spell of the Sensuous’ en als deel van het project ‘Touched by Sound’ organiseert SoundLAB workshops geïnspireerd door het werk van legendarische componist, performer en instrumentenbouwer Michel Waisvisz (1949-2008). Vanuit zijn ervaring met het spelen met kortegolfradio als kind, ontwikkelde hij elektronische en later digitale instrumenten en software die lichaamsbewegingen omzetten in geluid. Werken als de Crackle Box (1974) en Crackle Synth (1974), beide drukgevoelige, aanraakbare apparaten, en The Hands (1984), twee MIDI-controllers die aan de handpalmen van de speler kunnen worden bevestigd, leverden hem internationale erkenning op. Zijn invloed nam alleen maar toe toen hij vanaf de jaren 1980 artistiek directeur werd van de Studio for Electro- Instrumental Music (STEIM) in Amsterdam.

De workshop vindt plaats in het kader van de Sonic Acts Biënnale 2024: The Spell of the Sensuous als deel van ‘Touched by Sound’ in samenwerking met kunstenaar Tarek Atoui en Kristina Andersen.

Een project van Sonic Acts in samenwerking met Muziekgebouw aan ‘t IJ, SoundLAB, BIMHUIS, HKU Utrecht, Het Nieuwe Instituut, De Appel, Kentalis en Rijksacademie. 

Wirwarp is ontwikkeld door Görkem Arikan in samenwerking met Tarek Atoui, samen met Joris Takke, Lucas Vonk, Rahsaan Bleijs, Roman Willems (HKU Utrecht)

De Crackle Speakers zijn gerestaureerd en heruitgegeven door Kristina Andersen, Kees Van Zelst en Nico Bes.