Emil Jannings in the last laugh aka The last man

Der letzte Mann (1924)

Olga Pashchenko + Jed Wentz
vr 27 sep 2024 20:15 - 22:00
vr 27 sep 2024
20:15 - 22:00
  • vr 27 sep 2024
    20:15 - 22:00
    Grote Zaal

Programma

Der letzte Mann (1924), film van Friedrich Wilhelm Murnau met muziek van Alfredo Casella, Frédéric Chopin, Franz Liszt, Felix Mendelssohn, Sergej Rachmaninov, Gioachino Rossini, Franz Schubert, Erwin Schulhoff, Jean Sibelius en Clara Schumann, samengesteld door Jed Wentz

Uitvoerenden

Olga Pashchenko piano

Een parel van regisseur Murnau met muziek die een eeuw geleden klonk 

Geroemd performer Olga Pashchenko speelt een door Jed Wentz gecompileerde pianoscore, zoals ze eerder deed bij Der Golem, Herr Tartüff en Nosferatu. Met muziek die populair was toen de film een eeuw geleden uitkwam, begeleidt zij deze parel van regisseur F.W. Murnau. Der letzte Mann is een film waarmee hij uit een klein verhaal grote cinema tovert, dankzij innovatief camerawerk dat een blijvend stempel zou drukken op de filmkunst. 

In zijn lange, met tressen bestikte uniformjas verwelkomt de portier (Emil Jannings) van een groot hotel de chique gasten. Als hij na jarenlange trouwe dienst – en vlak voor de bruiloft van zijn dochter – tot toiletbediende wordt gedegradeerd, durft hij het niemand te vertellen. De vrij bewegende camera, die vaak het gezichtspunt van de portier aanneemt, dompelt het publiek onder in een persoonlijke tragedie.  

i.s.m.