Asko|Schönberg - Reich/Richter (foto Melle Meivogel)

Reich/Richter

Asko|Schönberg
do 3 apr 2025 20:15 - 21:30
do 3 apr 2025
20:15 - 21:30
  • do 3 apr 2025
    20:15 - 21:30
    Grote Zaal

Programma

19.15 uur / Foyerdeck 1 / Inleiding

20.15 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma
Steve Reich Clapping Music  
Steve Reich Four Organs 
Steve Reich Reich/Richter

Uitvoerenden

Asko|Schönberg
Colin Currie dirigent, slagwerk
Gerhard Richter beelden
Corinna Belz film
Theun Mosk / Ruimtetijd podiumbeeld

Muziek van de grondlegger van de minimal music verweven met kleurexplosies

In Reich/Richter bundelen twee van de grootste levende kunstenaars in hun eigen disciplines de krachten: Steve Reich, grondlegger van minimal music en Gerhard Richter, die tot de top van de naoorlogse beeldende kunst behoort. De Nederlandse première bij het Minimal Music Festival in 2023 was in een mum van tijd twee keer uitverkocht.

Scenograaf Theun Mosk ontwierp het bijzondere decor waarbinnen filmmaakster Corinna Belz de schilderijen van Richter tot leven brengt in bewegend beeld. Je ziet kleurexplosies tot horizontale strepen evolueren en omgekeerd, via een procedé van delen, spiegelen en herhalen. Reich gebruikt dezelfde techniek in zijn partituur. Achter de projectie zijn de musici soms wel zichtbaar en soms niet. Beeld en geluid verweven zich hierdoor op unieke wijze met elkaar. Naast Reich/Richter klinken ook twee beroemde jaren-70 klassiekers van Reich: Clapping Music en Four Organs.

I.s.m. Unusual Suspects

‘Een vormspektakel af langs alle kleuren van de regenboog. De soepele muziek leek de patronen aan te moedigen om zich caleidoscopisch te vermenigvuldigen, en kon intens rood of vaalblauw klinken, à la Richters penseel. Mooi.’ – het Parool

‘Kleurenblind en bedwelmd weet je: minimal music is een fysieke ervaring.’ – de Volkskrant (★★★★☆)

‘Het openingsconcert Reich/Richter van Asko|Schönberg verkocht zo snel uit dat er een extra uitvoering werd gepland.’ - NRC (★★★★☆)