Olga Pashchenko (foto Yat Ho Tsang)

Praagse symfonie

Orkest van de Achttiende Eeuw + Olga Pashchenko
vr 7 feb 2025 20:15 - 22:00
vr 7 feb 2025
20:15 - 22:00
  • vr 7 feb 2025
    20:15 - 22:00
    Grote Zaal

Programma

Johann Baptist Vanhal Symfonie in g 
Jan Ladislav Dussek Pianoconcert nr. 12 
Wolfgang Amadeus Mozart Serenade in c voor blazersoctet
Wolfgang Amadeus Mozart Symfonie nr. 38 ‘Praagse’

Uitvoerenden

Orkest van de Achttiende Eeuw
Václav Luks dirigent
Olga Pashchenko piano

De wondere wereld van de Tsjechische hoofdstad

Het bleek vorig jaar een geweldige zet: Olga Pashchenko als pianosoliste bij het Orkest van de Achttiende Eeuw. Het Leidsch Dagblad jubelde: ‘Olga danst over de toetsen.’ Een samenwerking die dus zeker moest worden voortgezet. Pashchenko is vanavond te horen in een pianoconcert dat zijn ‘renaissance’ absoluut verdient, van Jan Ladislav Dussek, een indertijd zeer populaire Tsjechische tijdgenoot van Mozart. De Tsjechische dirigent Václav Luks is specialist in dit repertoire.

Spelen op originele instrumenten en op een historisch geïnformeerde manier, dat is wat het Orkest van de Achttiende Eeuw al ruim veertig jaar met groot succes doet. Zowel bekend als minder bekend repertoire. Bekend is zeker Mozarts Symfonie nr. 38. Deze schreef Mozart in een mum van tijd tussen zijn opera’s Le nozze di Figaro en Don Giovanni door. De première was in de stad Praag, waar hij zo geliefd was.

‘De uitvoeringen van Václav Luks zijn zo meeslepend dat je gemakkelijk enkele van de subtiele accenten die hij in de muziek brengt over het hoofd ziet’ ★★★★ Bachtrack