Hugo van Neck - Fokker-orgel

De ongetemperde bioscoop
zo 19 dec 2010 11:00 - 12:45
zo 19 dec 2010
11:00 - 12:45
  • zo 19 dec 2010
    11:00 - 12:45
    Kleine Zaal

Uitvoerenden

Hugo van Neck Fokker-orgel

Deze voorstelling brengt film en live muziek samen in een bioscoop van ongetemperde tonen. Pianist en meester-improvisator Hugo van Neck begeleidt op het Fokker-orgel de film Aelita van Yakov Protazanov uit 1924, met in de hoofdrollen o.a. Yuliya Solntseva, Igor Ilyinsky en Nikolai Tsereteli.

In de BAM Zaal zullen slechts de orgelpijpen en de filmbeelden te zien zijn. Spannende, dramatische en grappige scenes worden gedurende deze voorstelling kracht bijgezet door de klanken van het 31-toonsorgel. De film zal om 11 uur worden ingeleid door filmkenner Theodore van Houten.Aelita is een vroege SF-film (1924) uit de Sovjetunie. Een ingenieur, genaamd Los, ontvlucht zijn overspelige geliefde door naar Mars af te reizen om daar de plaatselijke koningin (Aelita) te ontmoeten. Los bouwt een schip om naar Mars te vliegen omdat hij verliefd is op Aelita, de regentes, die hij in zijn droom heeft ontmoet. In werkelijkheid is hij getrouwd met Natacha die vluchtelingen verzorgt.

De grote attractie van deze film zijn de ideeën die men toentertijd had over ruimtereizen en buitenaardse beschavingen. Ondanks dat de film AELITA onder de bolshewistische propagandafilms gerekend kan worden, waarin het Rusland van 1921 wordt vergeleken met de kapitalistische planeet Mars, is de film een meesterwerkje met bijzondere decors en kostuums.