Muziektheater Transparant - Earth Diver (foto door: Jochen Tack)

Earth Diver

Muziektheater Transparant + ChorWerk Ruhr
wo 23 mei 2018 19:00 - 20:30
wo 23 mei 2018
19:00 - 20:30
  • wo 23 mei 2018
    19:00 - 20:30
    Grote Zaal

Programma

Muziek van Heinrich Schütz en Nikolaus Brass 

Uitvoerenden

Muziektheater Transparant 
ChorWerk Ruhr
Phil Minton
 performer en vocalist
Wouter Van Looy concept en regie
Paul Verrept tekst
Florian Helgath muzikale leiding
Wim Catrysse concept en film
Peter Quasters lichtontwerp
David Van Bouwel soundscapes
Johanna Trudzinski kostuumontwerp
Wouter Van Looy, Peter Quasters, Wim Catrysse scenografie
  

Hoe gaan wij om met de mondiale crisis? Met de filosofie van de Duitse Peter Sloterdijk en Sloveense Slavoj Žižek in de hand onderzoekt het gerenommeerde Vlaamse Muziektheater Transparant in Earth Diver hoe mensen zichzelf kunnen redden in een wereld van markt en strijd. De hemelse barok van componist Heinrich Schütz staat hier tegenover de duistere diepte van een steenkoolmijn. Het resultaat is een hallucinerende voorstelling waar de absurditeit van het bestaan vanaf spat. Earth Diver was in 2016 een groot succes op de prestigieuze Ruhrtriënnale – ‘adembenemende kracht’ en ‘muziektheater op z’n best’ aldus de Financial Times.

Waar Schütz de blik hoopvol omhoog richt, toont videokunstenaar Wim Catrysse ons de mijnen van Barentsburg, een afgelegen buitenpost waar Rusland tot op heden steenkool delft. Naast muziek van Schütz klinkt nieuw werk van componist Nikolaus Brass door stemkunstenaar Phil Minton.


Een productie van Muziektheater Transparant en ChorWerk Ruhr voor de Ruhrtriënnale In coproductie met Klarafestival, Opera Days Rotterdam, MAfestival, ChorWerk Ruhr en Escautville Met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF)

Adembenemend muziektheater vanuit duistere diepte