Pierre-Laurent Aimard

De piano volgens Ligeti
vr 6 apr 2018 20:15 - 21:55
vr 6 apr 2018
20:15 - 21:55
  • vr 6 apr 2018
    20:15 - 21:55
    Pauze 21:00
    Grote Zaal

Programma

19.15 uur / Foyerdeck 1 / Inleiding 20.15 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma György Ligeti Musica ricercata György Ligeti Etudes boek 1 György Ligeti Etudes boek 3 György Ligeti Etudes boek 2  

Uitvoerenden

Pierre-Laurent Aimard piano 

Uniek, hoogst origineel en razend moeilijk om te spelen: dat is de pianomuziek van György Ligeti.

De Franse meesterpianist Pierre-Laurent Aimard waagt zich vanavond onder meer aan een integrale uitvoering van Ligeti’s etudes. Een groot aantal daarvan bracht Aimard in wereldpremière, ook was hij de eerste die ze allemaal opnam. Ligeti droeg twee etudes op aan Aimard, waarvan er één de veelzeggende titel Tovenaarsleerling kreeg.

Ligeti componeerde in totaal drie boeken met etudes. De vroegste dateren uit de late jaren 80, de periode dat hij ook zijn fameuze Pianoconcert componeerde (op donderdag 5 april door Aimard uitgevoerd). Aimard combineert de etudes met het vroege Musica ricercata, een elfdelige reeks waarin Ligeti in elk deeltje één toon meer gebruikt dan in het vorige. In het eerste deeltje creëert Ligeti met slechts twee tonen een fascinerend avontuur. ‘s Middags geeft Aimard in Explore the Score van achter de piano een toelichting op het avondprogramma.
 

Ligeti Festival mede mogelijk gemaakt door: 

Onderdeel van