Pierre-Laurent Aimard + Tamara Stefanovich + Daniel Ciampolini

Ligeti: Music is play
za 7 apr 2018 23:00
za 7 apr 2018
23:00 - 23:45
  • za 7 apr 2018
    23:00 - 23:45
    Grote Zaal

Programma

Steve Reich Clapping Music György Ligeti Etude nr. 8 'Fem' bewerkt voor piano en percussie Conlon Nancarrow Etude nr. 9 en nr. 4 voor 2 piano's (arr. Florent Boffard en Pierre-Laurent Aimard) György Ligeti Poème symphonique (gearrangeerd voor een paar handen) György Ligeti improvisatie rond Etude nr. 4 voor piano en percussie György Ligeti Monument – Selbstportrait – Bewegung. Three Pieces for Two Pianos

Uitvoerenden

Pierre-Laurent Aimard piano
Tamara Stefanovich piano
Daniel Ciampolini slagwerk

De muziek van Ligeti staat bekend als extreem complex, maar droog is ze allerminst.

Specialist én meesterpianist Pierre-Laurent Aimard laat in dit pianoconcert de ritmische en speelse kant van Ligeti horen, gekoppeld aan muziek die hem inspireerde. Twee van Ligeti’s Etudes – onbetwiste hoogtepunten uit de pianoliteratuur – krijgen slagwerkbegeleiding om dat ritmische aspect te benadrukken. En wat blijkt: je kunt zelfs goed lachen met Ligeti.

Een van Ligeti’s inspiratiebronnen was Conlon Nancarrow. Hij componeerde onmogelijke ritmes voor de automatische pianola, in feite een vroege muziekcomputer. Aimard en pianiste Tamara Stefanovich spelen twee van die stukken tóch live: de jazzy Nr. 4 en de hilarische Nr. 9, waarin drie loops in verschillende tempi over elkaar heen buitelen. Half voor de grap maakte Aimard bovendien een bewerking van Ligeti’s beruchte Poème symphonique voor 100 metronomen, maar dan voor klappende handen. Daarmee is ook de link gelegd naar Clapping music van Steve Reich, waarin twee handenklappers een simpel ritme laten verschuiven.

Ligeti Festival mede mogelijk gemaakt door:

Onderdeel van