Angela Hewitt

Bachs Goldbergvariaties
vr 7 feb 2020 20:15 - 21:45
vr 7 feb 2020
20:15 - 21:45
  • vr 7 feb 2020
    20:15 - 21:45
    Grote Zaal

Programma

Johann Sebastian Bach Goldbergvariaties BWV 988

Voorafgaand aan de uitvoering van de Goldbergvariaties zal Angela Hewitt aan de hand van enkele muziekfragmenten een korte inleiding (+/- 10 min) geven op het stuk.

Uitvoerenden

Angela Hewitt piano

Een ‘heroïsche onderneming’ noemde The Independent de Bach-Odyssee van Angela Hewitt. In de Londense Wigmore Hall brengt zij over verschillende seizoenen verspreid alle klavierwerken van Bach. Vorig seizoen maakte ze de oversteek naar het Muziekgebouw voor Das wohltemperierte Klavier. Deze keer komt ze met Bachs beroemde Goldbergvariaties, het werk dat ze al twee keer opnam voor Hyperion. ‘Haar meesterschap is exemplarisch’, schreef Gramophone bewonderend.

De Goldbergvariaties, de aria met dertig ‘Veränderungen’, zouden zijn ontstaan op verzoek van Graaf Von Keyserlingk. Hij bestreed zijn slapeloosheid door zijn klavecinist Johann Gottlieb Goldberg delen uit Bachs Goldbergvariaties te laten spelen. Een mooi verzinsel van de eerste Bach-biograaf Forkel. Bach gaf de Goldbergvariaties in 1741 gewoon en zonder opdracht uit als de laatste Clavier-Übung ‘voor liefhebbers ter verstrooiing van hun gemoed.’ En slapeloosheid valt er ook niet mee te bestrijden. Wie Angela Hewitt de Goldbergvariaties hoort spelen, blijft klaarwakker.

Op 6 februari geeft Angela Hewitt een masterclass aan drie talentvolle pianisten, bekijk het concert hier.

Angela Hewitt zet haar indrukwekkende Bach-Odyssee voort