Katrien Baerts (foto Claudia Hansen)

Het visioen van De Leeuw

Het Collectief + Katrien Baerts
do 21 apr 2022 20:15 - 21:50
do 21 apr 2022
20:15 - 21:50
  • do 21 apr 2022
    20:15 - 21:50
    Pauze 20:55
    Grote Zaal

Programma

19.15 uur / Foyerdeck 1 / Inleiding
Inleiding door Thea Derks

20.15 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma
Claude Debussy Prélude à l'après-midi d'un faune (arr. Arnold Schönberg)
Arnold Schönberg 6 Orchesterlieder (arr. Hanns Eisler, Erwin Stein, Reinbert de Leeuw)
Alban Berg Fünf Orchesterlieder nach Ansichtkarten-Texten von Peter Altenberg (arr. Diderik Wagenaar)
Richard Wagner Vorspiel und Liebestod uit Tristan und Isolde (arr. Reinbert de Leeuw)

NB. Dit programma is gewijzigd ten opzichte van het oorspronkelijk aangekondigde programma.

Uitvoerenden

Het Collectief
Gregor Mayrhofer dirigent
Katrien Baerts sopraan 

Zinderende muziekrevoluties van rond 1900

Rond 1900 was de muziek een vulkaan die op springen stond. Voorlopers als Wagner en Debussy hadden het systeem van de tonaliteit tot aan zijn grenzen gebracht, vernieuwers als Arnold Schönberg en Alban Berg bliezen het helemaal op. De Vlaamse sopraan Katrien Baerts en Het Collectief vertolken dit zinderende repertoire in een programma dat nog is samengesteld door de begin 2020 overleden dirigent en pianist Reinbert de Leeuw. De Leeuw was buitengewoon gefascineerd door de muzikale ontwikkelingen in deze periode, die hij zag als een soort oerknal van de 20e-eeuwse muziek. 

In december 2015 bracht De Leeuw samen met Baerts en ensemble Het Collectief een ode aan de Tweede Weense School in het Muziekgebouw. Dit concert ligt in het verlengde van dat programma. Debussy ontketende met Prélude à l’après-midi d’un faune een revolutie van vorm en kleurgebruik. Wagner legde met het openingsakkoord van zijn opera Tristan und Isolde een bom onder de heersende muziekwetten. In de orkestliederen van Schönberg en Alban Berg is te horen hoe totaal nieuwe muziek verrees uit de ruïnes van de oude. De arrangementen voor sopraan en ensemble zijn onder meer van Reinbert de Leeuw.

Dit concert wordt live uitgezonden door de NTR op NPO Radio 4.Let op! Dit is een verplaatst concert uit seizoen 19/20 of 20/21 waarvan de oorspronkelijk gekochte kaarten nog geldig zijn. Heb je al kaarten in bezit? Dan is het niet nodig om opnieuw kaarten te kopen.


Programmaboekje