Van Eyck Diagrams

Van Eyck Diagrams

graindelavoix
vr 21 mei 2021 20:15 - 21:30
vr 21 mei 2021
20:15 - 21:30
  • vr 21 mei 2021
    20:15 - 21:30
    Geannuleerd

Programma

Muziek van Pierre Fontaine, Guillaume Malbecque, Jacob Senleches, Guillaume Du Fay, Gilles Binchois, Matteo da Perugia, gebroeders Lantins en anderen

Uitvoerenden

Andrew Hallock, Albert Riera, Marius Peterson, Arnout Malfliet, Margarida Garcia, Björn Schmelzer zang en performance
Björn Schmelzer concept, scenografie en artistieke leiding
Margarida Garcia dramaturgie
Marius Peterson theatrical supervision
Lee Patterson
live electronics
Caspar Langhoff licht
Alex Fostier geluid
Bert Timmermans, Margarida Garcia beeld

Het universum van schilder Jan Van Eyck in muziek

Dubbelgangers, onzegbare liefde, onhoorbare klank: zo vatte de raadselachtige kunsthistoricus Gerard Van den Acker zijn visionair onderzoek over kunstschilder Jan Van Eyck (ca. 1390 - 1441) samen. Van Eyck Diagrams is een eerbetoon aan deze geniale onderzoeker. De nachtelijke gesprekken en muzikale uren in de studeerkamer van de historicus worden herbeleefd tot aan het rampzalige einde: Van den Ackers wanhopige bezoek aan het graf van Hubert van Eyck in Gent. Niet in beelden, maar in een parallelle, muzikale wereld kan het universum van Van Eyck volgens Van den Acker worden herschapen.

Björn Schmelzer en graindelavoix delven naar het mysterieuze leven en werk van hun trouwe vriend Van den Acker, wiens vroegtijdige dood een abrupt einde maakte aan een beloftevol en opzienbarend van Eyck-onderzoek. In aanwezigheid van het publiek wordt het ondoordringbare Van Eyck-archief van Van den Acker ontsloten: zijn eindeloze reeks plannen en schetsen, de obsessieve commentaren van de kleinste en vaagste details, Van Eycks iconoclastische bezegeling van het begin en het einde van de kunst volgens Van den Acker.

De kaartverkoop van dit concert is gestart voordat de huidige coronamaatregelen van kracht werden. Vanwege coronabeperkingen is het waarschijnlijk dat de aanvangstijd en de placering nog wijzigen. Ook is het mogelijk dat we het concert moeten annuleren of dat de toegestane zaalcapaciteit op de concertdatum onvoldoende is voor alle kaartkopers. In alle gevallen ontvangen kaartkopers hierover bericht en bieden we de mogelijkheid tot restitutie. We vragen je begrip en uiteraard hopen we dat dit niet nodig zal zijn.

graindelavoix (foto: Koen Broos)
graindelavoix (foto: Koen Broos)