Chorwerk Ruhr (foto Pedro Malinowski)

Bachs motetten & Kagels Chorbuch

Chorwerk Ruhr + Florian Helgath
wo 26 mei 2021 21:00 - 22:00
wo 26 mei 2021
21:00 - 22:00
  • wo 26 mei 2021
    21:00 - 22:00
    Geannuleerd

Programma

Johann Sebastian Bach Singet dem Herrn ein neues Lied BWV 225
Johann Sebastian Bach Der Geist hilft unsrer Schwachheit auf BWV 226
Mauricio Kagel Chorbuch voor vocaal ensemble en toetsinstrumenten

Uitvoerenden

Chorwerk Ruhr 
Florian Helgath dirigent
Björn Colell theorbe
Lies Wyers violone
Christoph Schnackertz piano
Christoph Lehmann orgel en harmonium

Bachs mooiste koorwerken in dialoog met Kagels eigenzinnige expressie

Bach en Kagel zijn vanavond op een wonderlijke manier met elkaar verweven. Van Bach staan twee motetten op het programma, behorend tot de meest uitdagende koormuziek die hij heeft gecomponeerd. Daartegenover plaatst Chorwerk Ruhr een selectie uit Chorbuch van de Argentijns-Duitse componist Mauricio Kagel. Het zijn pakkende, theatrale miniaturen waarin Kagel op een bijna ontregelende manier de tekst volgt.

Met fluisterklanken, hijgend, sissend en ‘unschön’ zingen schept Kagel in Chorbuch een heel eigen en steeds verrassende klankwereld. De teksten kennen we uit de koralen van Bach, voor het koor heeft Kagel nieuwe muziek gecomponeerd. Voor piano en harmonium (traporgel) gebruikt hij harmonieën uit Bachs koralen, tegelijkertijd herkenbaar en vervreemdend. Chorwerk Ruhr plaatst Kagels virtuoze uitroepen naast Bachs onberispelijke schoonheid.

Dit concertprogramma wordt ook uitgevoerd om 18.30 uur.

Vanwege coronabeperkingen is het mogelijk dat we het concert moeten annuleren of dat de toegestane zaalcapaciteit op de concertdatum onvoldoende is voor alle kaartkopers. In beide gevallen ontvangen kaartkopers hierover bericht en zullen we het aankoopbedrag restitueren. We vragen je begrip en uiteraard hopen we dat dit niet nodig zal zijn.