Weinberg Marathon

6 - 8 dec 2019 / Alle strijkkwartetten

Mieczysław Weinberg (1919 - 1996) behoorde tot de voornaamste componisten van de Sovjet-Unie, samen met zijn vriend en mentor Sjostakovitsj. Beiden componeerden grootse symfonieën en opera’s, maar waren minstens zo bedreven in het intiemste en diepgravendste van alle muziekgenres: het strijkkwartet. Weinberg componeerde er maar liefst zeventien. Dit weekend worden ze allemaal uitgevoerd, in vijf concerten, door de specialisten van het Quatuor Danel. Het Muziekgebouw wijdde eerder spraakmakende marathons aan de strijkkwartetten van Sjostakovitsj, Bartók, Boulez, Schönberg en Beethoven.

Wonderkind Weinberg werd in 1919 geboren in Warschau en belandde na vele omzwervingen in Moskou. Net als Sjostakovitsj veroorzaakte hij met zijn werk voortdurend frictie met het regime, maar hoewel Weinberg het als Jood extra zwaar had, hield hij de wanhoop op afstand. In Weinbergs muziek gaan melancholie en ontreddering hand in hand, net als dissonantie, lyriek en Joodse volksmuziek. Na zijn dood in 1996 raakte Weinberg in de vergetelheid, maar tien jaar later begon een opmerkelijke revival. Het Quatuor Danel droeg daar in belangrijke mate aan bij door tussen 2007 en 2011 Weinbergs zeventien strijkkwartetten vast te leggen op zes lovend ontvangen cd’s. Zo was voor het eerst te horen wat een gigant Weinberg ook in dit genre is geweest.

Weinberg van dichtbij: inleidingen + interviews
Voorafgaand aan de vijf concerten neemt musicoloog Huib Ramaer in drie lezingen en twee interviews het publiek mee langs episodes uit het bewogen leven van Mieczysław Weinberg. Deze door nazihordes en Stalin opgejaagde componist bleef onder alle omstandigheden met een onwaarschijnlijke werkkracht het innerlijk kompas van zijn 'kristalzuivere ziel' volgen. Weinbergs verbijsterende odyssee krijgt contouren met beeld- en geluidsmateriaal.

Bestel met korting

Wanneer u 3 of meer concerten in het festival bezoekt, krijgt u 20% festivalkorting.
> Meer informatie over tickets bestellen met festivalkorting.Met dank aan:

 

'One of the greatest musical events of the year' - The Washington Post