HildegardDag

feb 2023 / Eerste vrouwelijke toondichter

Zondag 26 februari

Zieneres, genezeres, dichteres, componiste: Hildegard von Bingen (1098 - 1179) is een van de meest intrigerende vrouwen uit de geschiedenis. Deze Duitse benedictijnse abdis – ook wel ‘de Sibille van de Rijn’ genoemd – ging de geschiedenis in als eerste vrouwelijke toondichter en was zelfs bij leven al een cultfiguur. Zo werd ze niet alleen geprezen om haar artistieke oeuvre, maar ook om haar mystieke, medicinale en wetenschappelijke kwaliteiten. 

Tijdloze klank

Hildegard componeerde voornamelijk religieuze muziek, waaronder gezangen ter ere van Disibod en Rupertus, patroonheiligen van de kloosters waar ze in de loop der jaren leefde. Andere liederen bezingen de drie-eenheid, de maagd Maria en enkele voor het Rijnland belangrijke heiligen, zoals de martelares Ursula en haar elfduizend maagden. De tijdloze klank van Hildegards composities en de beeldende taal van haar teksten blijven inspireren en zorgen ervoor dat haar werk tegenwoordig veelal symbool staat voor de transcendente en holistische kracht van muziek.

Randprogramma 
13.00 – 14.30 uur / Atriumzaal: SoundLAB workshop – HildegardDag Special
15.20 – 15.50 uur / Entreehal: Presentatie HildegardScratch
16.00 – 16.50 uur / Kleine Zaal: Lezing Hendrik Vanden Abeele

De presentatie van de HildegardDag is in handen van Radio 4-presentator Mark Brouwers.

Festivalkorting
Als je alle 3 concerten bestelt, ontvang je 20% korting op de normale ticketprijs.

De korting wordt automatisch berekend wanneer u de concerten in uw winkelmandje doet. De korting geldt op de normale toegangsprijs van een kaartje en niet op kaarten met Stadspas- en CJP-korting.