Seizoen 22-23 brengt meer dan 300 concerten

Persbericht 24 maart 2022

Seizoen 22-23 in het Muziekgebouw brengt meer dan 300 concerten, veel premières en bijzondere festivals

Het Kurtág Festival, ruim 20 hedendaagse muziek premières en het Ragged Music Festival Amsterdam zijn enkele hoogtepunten in het nieuwe concertseizoen 2022/2023 van Muziekgebouw aan ‘t IJ. Vanaf vandaag zijn de concerten bekend die komend seizoen in de Amsterdamse concertzaal te horen zullen zijn. De kaartverkoop hiervoor start op dinsdag 29 maart om 12.00 uur.

Nieuw licht op muziek is het motto van seizoen 22-23. Want de avontuurlijke muziek van nu vormt het hart van de programmering van het Muziekgebouw. Zo treden in de Donderdagavondserie topensembles en topsolisten uit binnen- en buitenland op als Klangforum Wien, Asko|Schönberg, Amsterdam Sinfonietta, Nederlands Kamerkoor, pianist Pierre-Laurent Aimard en sopraan Claron McFadden. Prominente wereldpremières zijn er van componisten als Johannes Schöllhorn, Joey Roukens, Rob Zuidam, Peter Adriaansz en Jörg Widmann; Nederlandse premières zijn er van onder anderen Lotta Wennäkoski, Michel van der Aa en Guillaume Connesson.

Festivals en specials
Het Muziekgebouw is steeds vaker het hart van bijzondere festivals. In maart 2023 vindt het vierdaagse Kurtág Festival plaats, gecureerd door de Franse pianist Pierre-Laurent Aimard. In deze vierde editie van het jaarlijks door Muziekgebouw georganiseerde componistenfestival kan het publiek zich onderdompelen in het oeuvre en leven van de Hongaarse componist György Kurtág. Eerdere edities zijn gewijd aan György Ligeti (2018), Louis Andriessen (2019) en – op dit moment in volle gang – Arvo Pärt.

Nieuw komend seizoen is het Ragged Music Festival van pianisten Pavel Kolesnikov en Samson Tsoy. Na drie succesvolle Londense edities brengen zij - tailormade voor het Muziekgebouw – een Amsterdamse editie van dit festival vol intense kamermuziek in bijzondere setting (29/30 april 2023). Terugkerende festivals zijn de Cello Biënnale Amsterdam (in oktober 2022, verkoop start 19 april), de Flamenco Biënnale (in februari 2023) en het Minimal Music Festival (12-16 april 2023). Andere geplande specials zijn Words & Music (3 september 2022), Festival Music Nova 1600 (18/19 februari 2023) en de Hildegard Dag (26 februari 2023). 

Series met eigen signatuur
Naast alle thematische festivals en specials zijn er in het Muziekgebouw het hele seizoen concertseries te beluisteren met eigen signatuur, waarbij de unieke akoestische kwaliteiten van de Grote Zaal optimaal benut worden. De series Piano, Grote Zangers, Strijkkwartetten, Kamermuziek, Koren, Oude Muziek, Kamerorkesten, Jazz, World en Muziektheater bieden internationale programmering uitgevoerd door topmusici.
 
Hoogtepunten in seizoen 2022/2023 zijn recitals door zangers Matthias Goerne, Thomas Hampson en Philippe Jaroussky, pianorecitals door Boris Giltburg, Elisso Virsaladze, Leif Ove Andsnes en de Koreaanse superster Yeol Eum Son, een Brahms Marathon door Elisabeth Leonskaja, een eerbetoon aan Josquin in twee concerten door The Tallis Scholars, de reprise van Michel van der Aa’s vooruitstrevende opera Blank Out en het drieluik De Wegen van Bach door het Franse ensemble Pygmalion onder leiding van Raphaël Pichon.

Concerten met jazz en world zijn er door Terence Blanchard, Hamilton de Holanda, Amsterdams Andalusisch Orkest, Khalid Izri en Lina_Raül Refree. Daarnaast hebben Nederlandse ensembles als Asko|Schönberg, Amsterdam Sinfonietta, Calefax, Cappella Amsterdam, Nederlandse Bachvereniging, Nederlands Kamerkoor en Nederlands Blazers Ensemble eigen series in het Muziekgebouw.
 
De kaartverkoop van seizoen 22-23 start dinsdag 29 maart om 12.00 uur via muziekgebouw.nl.

Lees en kijk verder
> Artikel Echo's van de toekomst - premières in het Muziekgebouw

> Interview Michel van der Aa

> Artikel De hoogmodernen - Hemelbestormers in dienst van de vooruitgang

> Video Pavel Kolesnikov & Samson Tsoy

> Video Peter Philips - dirigent The Tallis Scholars - over Josquin

> Video Elisabeth Leonskaja over de Brahms Marathon