Klangforum Wien (foto Tina Herzl)

MARS van Jennifer Walshe beleeft wereldpremière in het Muziekgebouw

Persbericht 2 mei 2022

MARS van Jennifer Walshe beleeft wereldpremière in Muziekgebouw aan ’t IJ

Met Klangforum Wien, Juliet Fraser, Elaine Mitchener, Delyana Lazarova

Voor techgoeroes als Elon Musk is het een uitgemaakte zaak: de redding van de mensheid ligt in de kolonisatie van Mars. Maar is Mars echt onze planeet B? Componiste Jennifer Walshe heeft van jongs af aan een fascinatie voor de rode planeet. In haar nieuwe multimediale werk MARS onderzoekt ze door de lens van haar eigen obsessie een ontvlambare cocktail van thema’s: technologie, Silicon Valley, kapitalisme, de klimaatcatastrofe én onze plaats in het universum. Donderdag 19 mei 2022 vindt in Muziekgebouw aan ’t IJ de wereldpremière plaats van MARS. Het werk wordt uitgevoerd Klangforum Wien en vocale solisten Juliet Fraser en Elaine Mitchener. Dirigent is Delyana Lazarova. De compositie is geschreven in opdracht van het Muziekgebouw met steun van Ammodo.

MARS is gebaseerd op teksten van Mark O’Connell, de Ierse schrijver en journalist (The New York Times, The Guardian). Met To Be a Machine schreef hij een prijswinnend boek over transhumanisme, het idee dat de mens zichzelf moet upgraden met nieuwe technologie om te overleven.

Jennifer Walshe
De muziek van componiste en performer Jennifer Walshe (Dublin, 1974) is overal ter wereld uitgevoerd en opgenomen. Ze ontving beurzen en prijzen van onder andere de Foundation for Contemporary Arts in New York, het DAAD Berliner Künstlerprogramm en het Internationales Musikinstitut in Darmstadt. Haar soloalbum A Late Anthology of Early Music Vol. 1: Ancient to Renaissance werd verkozen tot album van het jaar in The Irish Times, The Wire en The Quietus. Jennifer Walshe overtuigde in 2019 met de filosofische opera TIME TIME TIME, die tijdens festival Sonic Acts in het Muziekgebouw in première ging. Zij is professor aan de Hochschule für Musik und Darstellende Kunst in Stuttgart. Muziekjournalist Alex Ross omschreef haar als volgt in The New Yorker: ‘Jennifer Walshe nails down, better than any artist I know, the antic, raucous, confessional, sordid, semi-sublime texture of modern digitized life. […] Chaos is Walshe’s natural habitat; she seems to revel in the insensate barrage of information that many of us struggle to tune out.'

Klangforum Wien
Klangforum Wien geldt wereldwijd als een van dé belangrijkste ensembles als het gaat om hedendaags gecomponeerde muziek. Sinds de oprichting in 1985 heeft Klangforum vijfhonderd nieuwe werken in wereldpremière gebracht en ruim zeventig cd’s gemaakt. Het vanuit Oostenrijk opererende internationale ensemble werkt nauw samen met componisten als Georg Friedrich Haas, Georges Aperghis en Enno Poppe.

Openbare repetitie
Om het publiek inzicht te geven in het compositieproces, vindt op de dag van de wereldpremière een openbare repetitie plaats. Tijdens deze repetitie werken Klangforum Wien, dirigent en solisten in aanwezigheid van de componiste aan MARS. Voorafgaand spreekt musicologe Thea Derks met Jennifer Walshe over de totstandkoming van de compositie.
> Naar de openbare repetitie

Meer info en kaarten