Simeon ten Holt (foto Colette Noël-Ten Holt)

Simeon ten Holt

Topstukken uit de 20e eeuw:
Canto Ostinato

Canto Ostinato van de Nederlandse componist Simeon ten Holt geldt als het meest geliefde Nederlandse werk binnen de minimal music. Hoewel het stuk doorgaans op twee of vier piano’s gespeeld wordt, zijn er ook uitvoeringen op andere instrumenten. Canto Ostinato bestaat uit verschillende korte muzikale cellen die herhaald worden; hoe vaak dat gebeurt bepalen de spelers zelf. De muziek doet denken aan een uitgestrekt landschap waar je urenlang in kunt ronddolen. 

Ten Holt zei zelf over Canto Ostinato: ‘De basispuls in de muziek is van begin tot eind constant. Er zitten aanzienlijke verschillen tussen de cellen. Soms zijn de overgangen van de ene cel naar de volgende nogal abrupt; dan verschijnt nieuw materiaal ineens, en wordt het niet geleidelijk ingevoerd in stappen die nauwelijks te onderscheiden zijn, zoals bij sommige vroege minimalistische experimenten. Op een derde van het stuk maakt een melodie zich onverwachts los van het weefsel en verandert het een paar minuten lang in een thema met begeleiding. Het heeft vooral effect omdat je op dat moment al een uur lang hebt zitten luisteren naar golvende, hypnotische herhaling – daardoor komt het als een flinke emotionele schok.’

Ten Holt heeft het aantal musici open gelaten. Hoewel het stuk doorgaans op twee of vier piano’s gespeeld wordt, zijn er ook uitvoeringen op andere instrumenten. In dit seizoen is Canto Ostinato te horen met vier percussionisten en een pianist en in een orkestversie.

Tekst: René van Peer

Concert

Karmit Fadael

Canto en Karmit

Noord Nederlands Orkest + Pieter van Loenen

do 11 apr 2024 20:15 - 21:55
Alexej Gerassimez

Canto Ostinato/Elements

Alexej Gerassimez + friends

vr 27 okt 2023 20:15 - 21:35