Randprogramma

Pärt Festival 2022

Tijdens het Pärt Festival presenteert het Muziekgebouw in nauwe samenwerking met het Arvo Pärt Centre een gevarieerd, gratis toegankelijk randprogramma.

Opening

DINSDAG 22 MAART
19.30 - 19.50 / 4'33 terras

Christof Schläger: Scheepshoornconcert

Het Pärt Festival opent met een spectaculair Scheepshoornconcert dat over het IJ zal klinken. Een installatie met in totaal 144 hoorns hult het publiek in muziek van Arvo Pärt onder de blote hemel. Een spel met de landschappelijke ruimte, zo omschrijft geluidskunstenaar en instrumentenbouwer Christof Schläger zijn project Urban Horns, dat ook te horen was tijdens de opening van Minimal Music Festival in 2019.

Lezingen/inleidingen

WOENSDAG 23 MAART
18.45 - 19.35 / Grote Zaal

Kristina Körver – musicoloog Pärt Centre

De Estse musicoloog Kristina Körver werkt sinds 2012 bij het Arvo Pärt Centre. Door het bestuderen van het archiefmateriaal van Pärts composities brengt zij het creatieve proces van de componist in kaart. Ze is betrokken bij de Pärt-tentoonstelling en de educatieve programma’s tijdens het Pärt Festival.


DONDERDAG 24 MAART
19.15 - 19.45 / Foyerdeck 1

Frederike Berntsen – muziekjournalist

Inleiding op het concert met leden van het Ests Filharmonisch Kamerkoor en dirigent Kaspars Putniņš.


VRIJDAG 25 MAART
19.15 - 19.45 / Foyerdeck 1

Joonas Sildre – illustrator en grafisch ontwerper

Speciaal voor de opening van het Arvo Pärt Centre in 2018 maakte Joonas Sildre de grafische novelle Kahe heli vahel / Between two sounds, met als onderwerp de muzikale zoektocht van Arvo Pärt. Het boek werd bekroond met een Golden Book Award van de National Bibliotheek van Estland. Tijdens de lezing zal Sildre enkele scènes en afbeeldingen op zijn iPad tekenen en tegelijkertijd toelichten. Op Foyerdeck 3 is gedurende het Pärt Festival een expositie te zien met tekeningen uit de novelle.


ZATERDAG 26 MAART
18.45 - 19.45 / Foyerdeck 1

Fuensanta Nieto en Enrique Sobejano – architecten Arvo Pärt Centre

Fuensanta Nieto en Enrique Sobejano van het Spaanse architectenbureau Nieto Sobejano Arquitectos ontwierpen het vorig jaar geopende Arvo Pärt Centre in Laulasmaa (35 km van Tallinn). Hun ontwerp is geïnspireerd door de stilte en geometrie van Pärts muziek.


ZONDAG 27 MAART
18.45 - 19.45 / Kleine Zaal

Jan Brokken – schrijver van romans, reisverhalen en literaire non-fictie

In zijn boek Baltische zielen schetst schrijver Jan Brokken aan de hand van uiteenlopende levensverhalen de woelige historie van Letland, Estland en Litouwen. In deze lezing gaat Brokken in op de invloed van Pärts Baltische achtergrond op zijn leven en werken.

Filmprogramma

DINSDAG 22 t/m DONDERDAG 24 MAART
15.00-20.00 / Kleine Zaal

VRIJDAG 25 en ZATERDAG 26 MAART
13.00-20.00 / Kleine Zaal

Every Sound a Jewel (2018) – Jaan Tootsen & Jaak Kilmi (21 min)
Korte documentaire, gemaakt in opdracht van het Arvo Pärt Centre, over het leven van Arvo Pärt en de evolutie van zijn muziek.

Arvo Pärt: 24 Preludes for a Fugue (2002) – Dorian Supin (87 min)
In 24 korte, soms ultrakorte hoofdstukken werpt deze film een blik in het leven van de introverte kunstenaar.

Arvo Pärt - Even if I lose everything (2015) – Dorian Supin (90 min)
Een intiem portret naar aanleiding van de tachtigste verjaardag van Arvo Pärt. De titel van de film verwijst naar een zin uit een van Pärts talloze notitieboekjes met muzikale ideeën.

Het Pärt Gevoel (2019) – Paul Hegeman (75 min)
Een bijzondere inkijk in het universum van Arvo Pärt door interviews met klassieke musici en kunstenaars. Centraal staat zijn intensieve samenwerking met het Cello Octet Amsterdam.

Tijdschema films per dag >

Exposities

DINSDAG 22 t/m DONDERDAG 24 MAART
15.00 - 23.00 / Foyerdeck 3 

VRIJDAG 25 en ZATERDAG 26 MAART
13.00 - 23.00 / Foyerdeck 3

ZONDAG 27 MAART
11.00 - 23.00 / Foyerdeck 3

Grafische novelle Kahe heli vahel / Between two sounds (2018) van Joonas Sildre

De grafische novelle Between Two Sounds is ontworpen door stripkunstenaar Joonas Sildre. Het verhaal gaat over de muzikale zoektocht van Arvo Pärt vanaf zijn kindertijd tot 1980, toen de componist werd gedwongen Estland te verlaten. In deze periode ontstond ook Pärts nieuwe compositietechniek tintinnabuli, de zogenoemde klokjesstijl. Sildre verdiepte zich in het leven van de componist en zijn muziek. Met behulp van archiefmateriaal slaagt hij erin Pärts biografie in een levendige artistieke vorm weer te geven.

Het boek werd bekroond met een Golden Book Award van de National Bibliotheek van Estland.

© Jonaas Sildre

DINSDAG 22 t/m DONDERDAG 24 MAART
15.00 - 23.00 / Foyerdeck 2 

VRIJDAG 25 en ZATERDAG 26 MAART
13.00 - 23.00 / Foyerdeck 2

ZONDAG 26 MAART
11.00 - 23.00 / Foyerdeck 2

Partituren
Tijdens het Pärt Festival is dagelijks op Foyerdeck 2 een mini-expositie te bezoeken met reproducties van compositieschetsen van Pärt, ter beschikking gesteld door het Arvo Pärt Centre in Laaulasmaa (Estland). De compositieschetsen laten de wording zien van enkele composities van Pärt die ook in het concertprogramma van het festival te horen zijn. Bij elkaar geven deze schetsen een fascinerende inkijk in Pärts manier van denken en werken.

Maquette
Tevens is een maquette te bewonderen van het in 2018 geopende Arvo Pärt Centre. Het gebouw, midden in de bossen, is ontworpen door de architecten Fuensanta Nieto en Enrique Sobejano van het Spaanse architectenbureau Nieto Sobejano Arquitectos. Hun ontwerp is geïnspireerd door de stilte en geometrie van Pärts muziek. In het gebouw, met verschillende binnenplaatsen zonder rechte hoeken, is onder andere ruimte voor een archief, een bibliotheek, een concertzaal, een tentoonstellingsruimte en verschillende klaslokalen.


Festival home >         Concerten >         Tijdschema >