MBO, HBO & WO

Muziek is onmisbaar in het leven van mensen: het brengt plezier in je eigen hart en hoofd - en het verbindt dit met elkaar. Het Muziekgebouw en Bimhuis willen de liefde voor muziek met zoveel mogelijk mensen delen en vinden het belangrijk dat mensen al jong op allerlei manieren met muziek in aanraking komen.

Voor studenten uit het MBO, HBO en WO organiseren wij workshops én bieden we de mogelijkheid een lunchconcert bij te wonen. Beide activiteiten zijn geschikt voor studenten uit verschillende opleidingsgebieden, met in het bijzonder opleidingen het kader van onderwijs (PABO / muziek), vrijetijdskunde, muziektechnologie, muziekwetenschap, ontwerp en techniek.

Hieronder vind je het overzicht van ons aanbod aan concerten en workshops in het schooljaar 2023/2024.

Workshops

SoundLAB

Het hart van de educatieafdeling is het SoundLAB. In deze workshop staat zelf een muziekstuk maken, improviseren, samenwerken en creativiteit centraal. In de workshop SoundLAB maken leerlingen kennis met splinternieuwe en wonderlijke instrumenten van vroeger en nu: synthesizers, theremin, toonpad (zie afbeelding), sensor instrumenten en meer.

Veel van deze instrumenten zijn speciaal voor SoundLAB gemaakt of worden veel gebruikt door Dj’s en laptopartiesten. Het leuke is: iedereen kan er muziek mee maken! Noten lezen is niet nodig. Onder begeleiding van muzikale workshopleiders maken studenten samen een compositie die ze aan het einde van de workshop presenteren. 

Voor wie:  MBO, HBO en WO. Maximaal 20 studenten per workshop. 
Wanneer: Datum en tijd in overleg
Waar: Muziekgebouw
Duur: 90 minuten, voor- of nagesprek mogelijk
Kosten: € 6,50 per student

Meer info en boeken

Soundtrack live!

Wat is de kracht van geluid in film? Is een thriller zonder spannende muziek nog steeds zo eng? En welk effect heeft een ‘Leitmotiv’? Tijdens deze workshop maken studenten zelf een live gespeelde soundtrack. Met onze collectie SoundLAB-instrumenten ontstaan klanken die nooit eerder zijn gehoord. De soundtrack kan worden opgenomen voor verder gebruik, en live worden gepresenteerd aan andere studenten.

Wanneer: Datum en tijd in overleg
Voro wie: MBO, HBO en WO, max. 20 studenten per workshop
Waar
: Muziekgebouw / Bimhuis
Duur: 90 minuten per workshop, voor- of nagesprek is mogelijk
Kosten: € 6,50 per student

Meer info en boeken


TIP: Soundtrack live! in het Muziekgebouw + rondleiding Muziek en Film in Eye Filmmuseum 
De workshop Soundtrack Live! is te combineren met een bezoek aan Eye Filmmuseum, op loopafstand van het Muziekgebouw. Tijdens een interactieve rondleiding in Eye maken leerlingen kennis met film(geschiedenis) en de rol die geluid daarbij vervult. De opgedane kennis kan daarna direct toegepast worden in de workshop Soundtrack live! in het Muziekgebouw.Voor wie: MBO, HBO en WO, max. 20 studenten per workshop
Wanneer: Datum en tijd in overleg
Waar: Muziekgebouw en Eye Filmmuseum
Duur: 3 uur (60 minuten Eye + 90 minuten Muziekgebouw + 30 minuten reistijd)
Kosten: € 280 (incl. btw) per klas
Inclusief: Lesbrief

Meer info en boeken

Synthesize it!

Synthesizers; wat zijn het, hoe werken ze eigenlijk, en hoe kun je ze bespelen? In deze workshop komen muziek en technologie samen. Aan de hand van een spoedcursus over synthesizers onderzoeken de studenten wat voor klanken zij uit onze collectie synthesizers kunnen toveren. In groepjes werken ze aan een soundscape die ze aan het einde presenteren.Wanneer: Datum en tijd in overleg
Voor wie: MBO, HBO en WO, max. 20 studenten per workshop
Waar
: Muziekgebouw / Bimhuis
Duur: 90 minuten per workshop, voor- of nagesprek is mogelijk
Kosten: € 6,50 per student

Meer info en boeken

Loopstation

In deze workshop gaan leerlingen aan de slag met een Loopstation. Ze leren hoe dit apparaat werkt en gaan met een microfoon verschillende samples maken en opnemen. Zo ontstaat er een heel muziekstuk uit verschillende lagen.

Voor wie
: VO onder- en bovenbouw
Wanneer: Tijdens schooltijd, datum en tijd in overleg
Waar: Muziekgebouw / Bimhuis
Duur: 75 of 90 minuten
Kosten:  € 6,50 per leerling
Voorbereiding: Lesbrief

Meer info en boeken

Bodypercussie

Tijdens deze workshop leren en maken studenten verschillende bodyritmes. Een actieve workshop waarbij je veel moet samenwerken, niet alleen met elkaar, maar ook het hoofd met het lichaam! Stilzitten is onmogelijk. Deze workshop is bijzonder geschikt voor PABO-studenten, de aangeleerde ritmes zijn direct toepasbaar in de klas.

Wanneer: Datum en tijd in overleg
Voor wie: MBO, HBO en WO, max. 20 studenten per workshop
Waar
: Muziekgebouw / Bimhuis
Duur: 90 minuten per workshop, voor- of nagesprek is mogelijk
Kosten: € 6,50 per student

Meer info en boeken

Lunchconcerten

Jeugdige ensembles van hoge kwaliteit met gevarieerd repertoire. Zij spelen dit seizoen dertien lunchconcerten in onze Grote Zaal: een prachtige manier om kennis te maken met het Muziekgebouw, groot jong talent en fantastische muziek.

Het Muziekgebouw organiseert deze concerten samen met het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds, het Conservatorium van Amsterdam, het Prinses Christina Concours en Dutch Classical Talent.

• Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds stelt muziekstudenten en professionele musici in staat een uitmuntend instrument te bespelen dat anders buiten hun bereik ligt.
• Het Prinses Christina Concours ondersteunt kinderen en jongeren hun muzikale talenten zo ver mogelijk te ontwikkelen.
• Met de beste studenten van het Conservatorium van Amsterdam werkt het Muziekgebouw in meerdere series nauw samen.
• Dutch Classical Talent biedt jonge toptalenten coaching en een tournee langs de twaalf grootste concertzalen van Nederland.

Wanneer: zie data en tijden hieronder
Voor wie: MBO, HBO en WO studenten
Waar: Muziekgebouw
Duur: 60 minuten
Kosten: € 5 per student, Neem contact op met de afdeling Educatie om te laten weten dat je komt.
Inclusief: Korte inleiding van het concert door de afdeling Educatie

Contact

Meer informatie en boeken
Afdeling Educatie Bimhuis & Muziekgebouw 
Contactpersoon: Temo Gonzalez

Adres: Piet Heinkade 1 en 3, 1019 BR Amsterdam
T: 020 788 2046
E: educatie@bimhuismuziekgebouw.nl