Hoger onderwijs

Plezier aan muziek beleven en jong publiek kennis laten maken met jazz, hedendaags klassiek, elektronische muziek en wereldmuziek. Dat vinden het Muziekgebouw en het Bimhuis belangrijk.

Voor studenten van het MBO, HBO en universitair onderwijs organiseren wij workshops, en bieden we de mogelijkheid een lunchconcert bij te wonen. Hieronder vind je het overzicht van ons aanbod aan concerten en workshops in het schooljaar 2020/2021.

Veiligheid voorop
In het Muziekgebouw en Bimhuis volgen we de corona-richtlijnen van de overheid en het RIVM. De workshops zijn zo ingericht dat je altijd 1,5 meter afstand kunt houden van andere deelnemers. We adviseren het dragen van een mondkapje, maar verplichten het niet.

Zie ook: Voorwaarden voor veilig bezoek

Workshop SoundLAB, Synthesize it!, Bodypercussie en meer

Workshop SoundLAB

Het hart van de educatieafdeling is het SoundLAB. In deze workshop staat zelf een muziekstuk maken, improviseren, samenwerken en creativiteit centraal. In de workshop SoundLAB maken leerlingen kennis met splinternieuwe en wonderlijke instrumenten van vroeger en nu: synthesizers, theremin, toonpad (zie afbeelding), sensor instrumenten en meer.

Veel van deze instrumenten zijn speciaal voor SoundLAB gemaakt of worden veel gebruikt door Dj’s en laptopartiesten. Het leuke is: iedereen kan er muziek mee maken! Noten lezen is niet nodig. Onder begeleiding van muzikale workshopleiders maken studenten samen een compositie die ze aan het einde van de workshop presenteren. 

Voor wie:  MBO, HBO en WO studenten vanuit verschillende opleidingsgebieden. Bijzonder geschikt voor opleidingen in het kader van onderwijs (PABO / muziek), vrijetijdskunde, muziektechnologie, muziekwetenschap, ontwerp en techniek. De workshop kan op maat worden gemaakt. Max. 12 studenten per workshop. 

Wanneer: Datum en tijd in overleg
Waar: Muziekgebouw
Duur: 90 minuten – vóór- of nagesprek mogelijk
Kosten: €6 per student

Workshop Soundtrack live!

Wat is de kracht van geluid in film? Is een thriller zonder spannende muziek nog steeds zo eng? En welk effect heeft een ‘Leitmotiv’? Tijdens deze workshop maken studenten zelf een live gespeelde soundtrack. Met onze collectie SoundLAB-instrumenten ontstaan klanken die nooit eerder zijn gehoord. De soundtrack kan worden opgenomen voor verder gebruik, en live worden gepresenteerd aan andere studenten.

Wanneer: Datum en tijd in overleg
Waar: Muziekgebouw / Bimhuis
Duur: 90 minuten per workshop – vóór- of nagesprek is mogelijk
Kosten: €6 per student

Workshop Synthesize it!

Synthesizers; wat zijn het, hoe werken ze eigenlijk, en hoe kun je ze bespelen? In deze workshop komen muziek en technologie samen. Aan de hand van een spoedcursus over synthesizers onderzoeken de studenten wat voor klanken zij uit onze collectie synthesizers kunnen toveren. In groepjes werken studenten aan een soundscape die ze aan het einde presenteren.Wanneer: Datum en tijd in overleg
Waar: Muziekgebouw / Bimhuis
Duur: 90 minuten per workshop – vóór- of nagesprek is mogelijk
Kosten: €6 per student

Workshop Bodypercussie

Tijdens deze workshop leren en maken studenten verschillende bodyritmes. Een actieve workshop waarbij je veel moet samenwerken, niet alleen met elkaar, maar ook het hoofd met het lichaam! Stilzitten is onmogelijk. Voor wie: MBO, HBO en WO studenten vanuit verschillende opleidingsgebieden Bijzonder geschikt voor PABO studenten – toepasbaar in de klas. 
Max. 12 studenten per workshop.

Wanneer: Datum en tijd in overleg
Waar: Muziekgebouw / Bimhuis
Duur: 90 minuten per workshop – vóór- of nagesprek is mogelijk
Kosten: €6 per student

Lunchconcerten

Jeugdige ensembles van hoge kwaliteit met gevarieerd repertoire. Zij spelen dit seizoen dertien lunchconcerten in onze Grote Zaal: een prachtige manier om kennis te maken met het Muziekgebouw, groot jong talent en fantastische muziek.

Het Muziekgebouw organiseert deze concerten samen met het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds, het Conservatorium van Amsterdam, het Prinses Christina Concours en Dutch Classical Talent.

• Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds stelt muziekstudenten en professionele musici in staat een uitmuntend instrument te bespelen dat anders buiten hun bereik ligt.
• Het Prinses Christina Concours ondersteunt kinderen en jongeren hun muzikale talenten zo ver mogelijk te ontwikkelen.
• Met de beste studenten van het Conservatorium van Amsterdam werkt het Muziekgebouw in meerdere series nauw samen.
• Dutch Classical Talent biedt jonge toptalenten coaching en een tournee langs de twaalf grootste concertzalen van Nederland.

Voor wie:  MBO, HBO en WO studenten vanuit verschillende opleidingsgebieden
Data: zie hieronder
Waar
: Muziekgebouw
Duur: 60 minuten – van 12:30 tot 13:30 
Kosten: €5 (als coronamaatregelen gelden), anders gratis. Neem contact op met de afdeling educatie om te laten weten dat je komt.
Inclusief: Korte inleiding van het concert door de afdeling Educatie

Contact

Meer informatie en boeken
Afdeling Educatie Bimhuis & Muziekgebouw 
Contactpersonen: Noortje Vredeveld en Floor Mulder
Adres: Piet Heinkade 1 en 3, 1019 BR Amsterdam
T: 020 788 2046 / 020 788 2014 
E: educatie@bimhuismuziekgebouw.nl