Dario Calderone

Bottomline

Nieuw Amsterdams Peil
zo 14 feb 2021 15:00 - 16:00
zo 14 feb 2021
15:00 - 16:00
  • zo 14 feb 2021
    15:00 - 16:00
    Grote Zaal
    Geweest

Programma

Stefano Scodanibbio Humboldt
Giacinto Scelsi Et maintenant c'est à vous de jouer
Franco Donatoni Alamari
James Tenney Trias Harmonica (uit Glissade)
Georg Friedrich Haas … aus freier Lust...verbunden…

Uitvoerenden

Heleen Hulst altviool
Mick Stirling cello
Dario Calderone contrabas
Gerard Bouwhuis piano

De veelzijdige klank van de contrabas

Bekijk de livestream

Bekijk de livestream bovenaan deze pagina, op Facebook of YouTube. Start de stream op deze pagina niet vanzelf? Klik dan op de paarse play button in de foto.

Recensie in NRC (*****)
Joep Stapel schreef een recensie in NRC van 15 februari over dit concert. 'Ensemble Nieuw Amsterdams Peil streamde een programma met hedendaagse muziek waarin de contrabas een hoofdrol speelt. Door de intieme registratie werd het echt bijzonder.'
> Lees verder

Camera onderdeel van concert
Hoe kun je met een livestream daadwerkelijk een live gevoel bij de kijker teweeg brengen? Hoe kun je verder komen dan het gevoel van een ééndimensionale concertregistratie? Aan de hand van deze vragen besloot Nieuw Amsterdams Peil één bewegende camera te gebruiken en de cameraman vrij door de zaal te laten bewegen. De camera is zo onderdeel van het concert.

Streams terugkijken

Dit concert en andere streams uit de serie Up Close kun je tot een maand na uitzending terugkijken onderaan de pagina muziekgebouw.nl/streams en YouTube.

Steun de musici & componisten
De culturele sector, waaronder ook vele musici en componisten, wordt hard geraakt door de coronacrisis. Deze livestream is dan ook mede bedoeld om hen een hart onder riem te steken, ook financieel. Je bijdrage is van harte welkom. Doneren kan eenvoudig via o.a. iDeal. Dank alvast!


Over het concert

Niets is wat het lijkt in dit programma. Met allemaal lage strijkers zou je denken in de donkere regionen van de muziek terecht te komen. Maar vraag bassist Dario Calderone een programma samen te stellen en hij doet er alles aan om het instrument anders te laten klinken dan verwacht. De bottom line wordt maar zelden gehaald, eerder verbaast het hoe licht en hoog een bas kan klinken.

Scodanibbio, de basvirtuoos die zijn instrument als volwaardig solo-instrument introduceerde, verkent in Humboldt alle hoeken en gaten van het instrument. Amper te geloven dat er maar twee mensen spelen in dit werk voor cello en contrabas. Donatoni en Scelsi droegen beiden hun stuk aan Scodanibbio op. Donatoni’s muziek is helder en licht. Tenney bouwt een kathedraal aan boventonen en Scelsi laat een keur aan kleuren horen met verrassende akoestische effecten. Het is schilderen met de strijkstok deze middag.


DETOUR

DETOUR is een reeks muziekfilms onder redactie van A.R.M. (Marijke van Warmerdam, Martijn Padding, Heleen Hulst, Edwin Vermeulen en Gerard Bouwhuis). Films waarin de muziek centraal staat. Benieuwd? Kijk en luister naar Quartet part 2 van Edmund Finnis, Pulau Dewata van Claude Vivier en Surrogate van Heiner Goebbels: