Odysseus van Calliope Tsoupaki

Asko|Schönberg
do 11 nov 2021 20:15 - 21:45
do 11 nov 2021
20:15 - 21:45
  • do 11 nov 2021
    20:15 - 21:45
    Grote Zaal
    Geweest

Programma

19.15 uur / Foyerdeck 1 / Inleiding
Inleiding door Huib Ramaer, in gesprek met Calliope Tsoupaki

20.15 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma
Calliope Tsoupaki Odysseus (opdracht Asko|Schönberg)

Uitvoerenden

Asko|Schönberg 
Awoiska van der Molen fotografie, projecties

Oncontroleerbare storm inspireert muzikaal drama

Een stormachtige reis vol virtuositeit en dramatiek tekent het nieuwe werk Odysseus van Calliope Tsoupaki (Componist des Vaderlands 2018 - 2020) en Awoiska van der Molen (beeldend kunstenaar/fotografe). Wat gebeurt er als we de controle verliezen, als een handeling leidt tot onomkeerbare gevolgen? Het moment waarop tijdens Odysseus' reis de tegenwinden uit een zak ontsnappen en zich vervolgens ontwikkelen tot een oncontroleerbare storm, zoals de mythe beschrijft, vormt de inspiratie voor dit muzikaal drama.

Odysseus is een dialoog tussen beweging en beeld, waarmee Tsoupaki en Van der Molen ons confronteren met de consequenties van ons menselijk handelen, in het hier en nu. Projectie van fotografische beelden, gemaakt op Griekse grond, versterken de muzikale emoties. Tsoupaki gebruikt de virtuositeit en muzikaliteit van de musici van Asko|Schönberg om de beweging en spanning van dit epos te verklanken en een muzikale dramatiek mee te geven. Het nergens stil kunnen staan – de voortdurende tegenwind – zorgt voor een dynamische muzikale vorm met constante verandering.

Interview met Calliope Tsoupaki
Foto: Michiel van Nieuwkerk
Muziekjournalist Thea Derks sprak voor haar blog 'Klassiek van nu' met Calliope Tsoupaki over Odysseus. 'In muziek kun je veel dingen tegelijkertijd zeggen en daar heb ik dankbaar gebruik van gemaakt. Niet in de zin van associaties met het epos van Homerus als 'hier horen we de Cycloop', het is abstracter. Verschillende compositorische lagen schuiven voortdurend over elkaar.’

Lees interview


ProgrammaboekjeDit programma is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds. De compositie is tot stand gekomen met steun van Fonds Podiumkunsten en gaat op 10 november 2021 in première op November Music. 

Asko|Schönberg is ensemble in residence