Schumann, Chopin & Debussy

Nicolas van Poucke
zo 28 mrt 2021 15:00 - 16:00
zo 28 mrt 2021
15:00 - 16:00
  • zo 28 mrt 2021
    15:00 - 16:00
    Grote Zaal
    Geweest

Programma

Frédéric Chopin 4 Mazurkas opus 33
Claude Debussy La Cathédrale engloutie (uit Préludes, boek 1)
Claude Debussy Étude nr. 7 ‘Pour les degrés chromatiques’
Claude Debussy La fille aux cheveux de lin (uit Préludes, boek 1)
Robert Schumann Carnaval opus 9

Uitvoerenden

Nicolas van Poucke piano

Een volbloedromanticus in de 21e eeuw

Stream terugkijken

Dit concert kun je terugkijken bovenaan deze pagina of op YouTube. Start de video niet vanzelf? Klik dan (op de paarse play button) in de foto.

Steun de musici & componisten
De culturele sector, waaronder ook vele musici en componisten, wordt hard geraakt door de coronacrisis. Deze livestream is dan ook mede bedoeld om hen een hart onder riem te steken, ook financieel. Je bijdrage is van harte welkom. Doneren kan eenvoudig via o.a. iDeal. Dank alvast!

Doneer

Over het concert

Nicolas van Poucke is een volbloedromanticus in de 21e  eeuw. Met zijn formidabele techniek en vurige spel is hij een ideale vertolker van Frédéric Chopin en Robert Schumann: twee klavierleeuwen die op de schouders van Beethoven de mogelijkheden van hun instrument verkenden. Chopin en Schumann scheelden slechts twee maanden. Tussen beide hittebronnen plaatst Van Poucke enkele ‘koele’ stukken van Claude Debussy, waaronder twee van diens meest geliefde Préludes.

In Carnaval schetste Schumann in 21 korte deeltjes een fragmentarisch portret van zichzelf en zijn vrienden. Een van de deeltjes droeg hij op aan Chopin, die hij zeer bewonderde. Een paar jaar later componeerde Chopin zijn Vier mazurkas opus 33 – de mazurka is een Poolse dans in driekwartsmaat. Schumann noemde Chopins nationalisme ‘een kanon begraven in bloemen’. Vorig jaar bracht Nicolas van Poucke de meeslepende Schumann Collection, vol. 1 uit, nadat hij eerder al een album aan Chopin had gewijd.

Dit concert wordt later uitgezonden door de NTR op NPO Radio 4.

 

Programma-informatie