Jörg Widmann (foto Marco Borggreve)

Wereldpremière van Widmann

Ruysdael Kwartet + Jörg Widmann
wo 8 feb 2023 20:15 - 22:00
wo 8 feb 2023
20:15 - 22:00
  • wo 8 feb 2023
    20:15 - 22:00
    Grote Zaal

Programma

Henry Purcell Fantasia nr. 5 in Bes
Henry Purcell Fantasia nr. 9 in a
Henry Purcell Fantasia nr. 7 in c
Carl Maria von Weber Klarinetkwintet
Jörg Widmann Strijkkwartet nr. 9 (wereldpremière)*

*mede in opdracht van Muziekgebouw aan ‘t IJ

Uitvoerenden

Ruysdael Kwartet:
Joris van Rijn viool
Emi Ohi Resnick viool 
Gijs Kramers altviool
Michael Müller cello

Jörg Widmann klarinet

Klarinettist/componist Widmann speelt de hoofdrol

‘Geen enkele andere hedendaagse componist houdt zich zo intelligent en indringend bezig met de kwartetvorm’, schreef The Guardian al over Jörg Widmann. ‘Verbazingwekkend virtuoos en soms adembenemend mooi’. Het Ruysdael Kwartet speelt de wereldpremière van Widmanns Negende strijkkwartet, geïnspireerd op Beethovens Veertiende strijkkwartet. Omdat Widmann niet alleen een van de belangrijkste Duitse componisten van dit moment is, maar ook een internationaal topklarinettist, speelt hij zelf de hoofdrol in het avontuurlijke Klarinetkwintet van Carl Maria von Weber. 

Sinds zijn Zesde strijkkwartet wijdt Jörg Widmann zich aan een studie van de strijkkwartetten van Beethoven. ‘Een visionair’ noemt de componist zijn eveneens Duitse voorganger. Widmann duikt in de wereld van Beethoven, roept flarden van herkenning op en gaat vervolgens zijn eigen briljante weg. Het Ruysdael Kwartet opent het concert met een aantal aangrijpend mooie Fantasias van Henry Purcell.

Achtergrond

Echo's van de toekomst

Rond premières hangt een magische gloed. Muziek die er voorheen niet was, bereikt voor het eerst de oren van het publiek. Ook dit seizoen (22-23) in het Muziekgebouw.

Met het omwindsel van de strijkstok - interview Widmann

Jörg Widmanns 9e Strijkkwartet (première 8 feb 2023) komt voort uit zijn fascinatie voor Beethoven: ‘Tijdens het schrijven voel ik de intensiteit van zijn muziek.’