Najat Aâtabou

Amazigh Nieuwjaar

Najat Aâtabou, Mimoun Rafroua + Abdelkader Ariaf
vr 13 jan 2023 20:15 - 22:30
vr 13 jan 2023
20:15 - 22:30
  • vr 13 jan 2023
    20:15 - 22:30
    Pauze 21:00
    Grote Zaal

Programma

19.30 uur DJ (Entreehal)
20.15 uur Mimoun Rafroua (Grote Zaal)
21.20 uur Najat Aâtabou (Grote Zaal)
22.35 uur Abdelkader Ariaf afterparty (Entreehal)
23.15 uur DJ (Entreehal)

Uitvoerenden

Mimoun Rafroua zang
Najat Aâtabou zang
Musici van Marmoucha Orchestra
Abdelkader Ariaf
zang

Nieuwjaarsviering met iconen uit de Rif en ‘Queen of the Atlas’ 

Met Najat Aâtabou, Mimoun Rafroua en Abdelkader Ariaf vieren we Yennayer, het Amazigh Nieuwjaar, waarmee in heel Noord-Afrika de culturele identiteit van de Imazighen (Berbers) wordt geëerd. Samen met leden van Marmoucha Orchestra laten deze sterren een flink aantal nummers uit hun veelzijdige repertoire horen.

Mimoun Rafroua geldt als een van de meest succesvolle Rifartiesten van de afgelopen 35 jaar. Hij heeft een eigen stijl geperfectioneerd die hij Amazigh Rock noemt. Met zijn herkenbare zangstem en opzwepende en ongewoon krachtige stem is hij uitgegroeid tot een internationale ster. Met 33 albums op zijn naam, is zijn bijdrage aan de Riffijnse muziek niet te onderschatten.

Najat Aâtabou, de koningin van de Atlas, staat bekend om haar energieke en spetterende shows. Op het podium toont zij de warmte, gastvrijheid en diversiteit van de vele culturen die Marokko rijk is. Als tekstschrijver en zangeres van het levenslied wil Najat de rechten van vrouwen verbeteren, bezingt ze netelige kwesties en gaat ze de confrontatie aan met heersende opvattingen. Najat Aâtabou is tot op de dag van vandaag een van de beroemdste en meest gewilde zangeressen van Marokko en de Marokkaanse diaspora. Een aantal van haar bekendste liederen zijn Ana Jit Jén Ai Marre (Ik ben het zat), en Hadi kedba bayna (Zichtbare leugen) ook bekend van een sample gebruikt door Chemical Brothers.  

Zowel Mimoun Rafroua als Najat Aâtabou worden begeleid door leden van Marmoucha Orchestra. Het ensemble bestaat uit bevlogen musici met een passie voor diverse muzikale talen. Ze combineren onvermoeid stijlen en tradities van Noord-Afrika, het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied met hedendaagse westerse stromingen.

De avond wordt afgesloten met een afterparty met een optreden van Abdelkader Ariaf in de Entreehal. De in Spanje wonende Riffijnse zanger geniet bekendheid als populaire zanger op feesten en partijen. 

Deze viering van het Amazigh Nieuwjaar is tot stand gekomen in samenwerking met Stichting Multicultureel Jongeren Geluid en Marmoucha en Amare


Het oorspronkelijke programma met het Metropole Orkest en Khalid Izri kon helaas niet doorgaan. Kaartkopers hebben bericht ontvangen over de wijziging.