Dudok Quartet Amsterdam (foto Marco Borggreve)

Kurtágs kosmos

Dudok Quartet
za 11 mrt 2023 20:15 - 22:00
za 11 mrt 2023
20:15 - 22:00
  • za 11 mrt 2023
    20:15 - 22:00
    Grote Zaal

Programma

György Kurtág 12 Microludes ‘Hommage à Mihály András’ 
György Kurtág selectie uit Signs, games and messages en Clov’s last monologue afgewisseld met arrangementen van Roemeense en Hongaarse dansen van György Ligeti en Kálmán Balogh
Bela Bartók Strijkkwartet nr. 5

Uitvoerenden

Dudok Quartet:
Judith van Driel viool
Marleen Wester viool
Marie-Louise de Jong altviool
David Faber cello

Schoonheid en intensiteit in Kurtágs strijkkwartetoeuvre

Het complete strijkkwartetoeuvre van Gyögy Kurtág past op één cd, maar het soortelijke gewicht ervan is zeer hoog. De schoonheid en intensiteit van de 12 Microludes doen denken aan de late kwartetten van Beethoven, ingekookt tot tien minuten: wie zijn oren opent, wordt betoverd. Het Dudok Quartet heeft naam gemaakt met expressieve en intelligente vertolkingen en fantasievolle programma’s. Zo vlechten ze Kurtágs reeks Signs games and messages vanavond kunstig ineen met dansen van zijn landgenoten György Ligeti en Kálmán Balogh.

Kurtágs muziek is geheel stoplapvrij – iedere noot doet ertoe, elk detail is raak, op een manier die zich alleen maar laat vergelijken met de miniaturen van Anton Webern. Maar Kurtágs klanktaal is geenszins cerebraal. Hij staat dichter bij de zinnelijke, door volksmuziek beïnvloedde wereld van Bartók, van wie het Dudok ook het afwisselend rauwe en tedere Vijfde strijkkwartet speelt.