Slagwerk Den Haag (foto Elisabeth Melchior)

Sjostakovitsj' laatste symfonie

Mario Brunello, Alina Ibragimova, Pavel Kolesnikov + Slagwerk Den Haag
za 29 apr 2023 22:15 - 23:00
za 29 apr 2023
22:15 - 23:00
  • za 29 apr 2023
    22:15 - 23:00
    Excl. pauzedrankje
    Loading dock

Programma

Dmitri Sjostakovitsj Symfonie nr. 15 voor pianotrio en percussie (arr. Viktor Derevianko)

Uitvoerenden

Mario Brunello cello
Alina Ibragimova
viool
Pavel Kolesnikov piano
Slagwerk Den Haag percussie 

Laveren tussen leven en dood

Over de muzikale citaten in zijn laatste symfonie zei Sjostakovitsj dat hij ook niet wist waarom ze erin terecht gekomen waren, maar hij wist wel zeker dat ze er moesten zijn. Geteisterd door de Stalinistische terreur was de componist gewend te verhullen wat hij wilde uitdrukken. In de geweldige, op de essentie gerichte bewerking voor pianotrio en percussie van Viktor Derevianko komt deze symfonie uit 1971 aan als een mokerslag. De ambiance van dit Late Night concert – in het kale Loading Dock, zwevend tussen podium en buitenwereld – stemt des te meer tot nadenken.

Die citaten in dit stuk van Sjostakovitsj hebben natuurlijk iets voor hem betekend. Naast muziek van Sjostakovitsj zelf klinken ook flarden Rossini en Wagner (het veelzeggende noodlotsmotief uit diens Ringcyclus). Zelfs zonder de betekenis ervan precies te kennen, hoor je wel dat het stuk een terugblik is van een componist die het grootste deel van zijn carrière artistiek gezien tussen leven en dood laveerde. Soms grimmig, soms burlesk, soms bitter en verdrietig. 

Ragged Music Festival

Met het Ragged Music Festival (29 + 30 april 2023) willen Pavel Kolesnikov en Samson Tsoy ruimte maken voor eerlijke en avontuurlijke muziek tussen het lawaai van alledag. Na succesvolle edities in Lo…