Nieuw Ensemble

Omwentelingen
do 5 okt 2017 20:15 - 22:00
do 5 okt 2017
20:15 - 22:00
  • do 5 okt 2017
    20:15 - 22:00
    Pauze 20:50
    Grote Zaal
    Geweest

Programma

19:15 uur / Foyerdeck 1 / Inleiding
Inleiding door Joël Bons

20:15 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma
nieuwe werken van geëngageerde componisten (wereldpremières)

Rick van Veldhuizen undo
Genevieve Murphy Squeeze Machine
Erqing Wang Paradiso Drowned
Kate Honey Shell Symphony
Chiva Bons Line, Line!
Brechtje & Marcos Baggiani #allyouneed
Wang Lu Unbreathable Colors
Matteo Nicolin Se credi che io

Uitvoerenden

Nieuw Ensemble

Ed Spanjaard dirigent
Rick van Veldhuizen performer en elektronica
Chiva Bons stem
Brechtje zang
Matteo Nicolin gitaar
Amsterdam Rhythms of Resistance

Nieuwe composities als reactie op de tijd van nu

De wereld kwam in korte tijd op zijn kop te staan: vluchtelingen, xenofobie, populisme, terrorisme, nationalisme – enorme krachten zijn ontketend, waarin onrust en polarisatie toenemen. Miljoenen mensen voelen zich machteloos, in angst levend over wat hen boven het hoofd hangt. Hoe verhouden componisten zich hiertoe?

Artiesten zijn vaak sterk betrokken op de wereld waarin zij leven: zij leveren commentaar, mengen zich scherp in het openbare debat, komen met een creatief antwoord of verschaffen ongewone inzichten. Geëngageerde componisten als Luigi Nono, Peter Schat en Louis Andriessen hebben ondervonden dat het niet eenvoudig is om dit via muziek te doen. Hoe vergaat het de componisten van nu? Dit concert biedt een podium aan componisten die willen reageren op de actualiteit.

Rick van Veldhuizen (1994) adresseert 'het gevoel gevangen te zitten in een eindeloze maalstroom van slecht nieuws waar geen ontsnappen aan is'; Genevieve Murphy (1991), wiens broer autistisch is, portretteert in One of Us 'elementen van hoe het is om een afwijking te hebben en anders te zijn'; de Chinese componist Erqing Wang (1998) maakt zich zorgen dat paradijselijke eilanden onder de stijgende zeespiegel van onze planeet zullen verdwijnen; Kate Honey (1991) vestigt de aandacht op de ecocidale praktijken van oliemaatschappij Shell; Chiva Bons (1992) en Brechtje (1993) plaatsen de schrijnende ervaringen van vluchtelingen in Servië, gezien door het oog van een Amsterdamse vrijwilliger, tegenover de indirectheid en oppervlakkigheid van de social media, en Matteo Nicolin (1994) schreef een protestlied voor de bewoners van de prachtige vallei van Astico, die geasfalteerd dreigt te worden.