Louis Andriessen (foto: Marco Borggreve)

I SOLISTI

De Staat van Andriessen
25 mei
20:15 - 22:00
  • za 25 mei 2019
    20:15 - 22:00
    Pauze 21:00
    Grote Zaal

Met De Staat (1976) schreef Louis Andriessen muziek voor de eeuwigheid. Deze hoogstpersoonlijke mix van Stravinsky, Amerikaanse minimal, Europese avant-garde en jazz veroorzaakte een schokgolf in de internationale muziekwereld. Niet voor niets noemen talloze musici en componisten De Staat cruciaal voor hun ontwikkeling. De Volkskrant roemde een eerdere uitvoering van De Staat door de Vlaamse I SOLISTI als ‘een blaffende, pulserende, onstuitbare belevenis’.

Heel anders van sfeer is M is for Man, Music, Mozart (1991) voor ensemble en jazzzanger. Andriessen componeerde het werk 200 jaar na Mozarts dood bij de gelijknamige film van Peter Greenaway, die ook zal worden vertoond. In de alternatieve scheppingsmythe M is for Man, Music, Mozart mengt Andriessen achteloos flarden van de Weense klassieken door zijn opwindende, bigbandachtige idioom. Het concert opent met Remote Places (1989) van Andriessens oud-student en goede vriend Martijn Padding.

Dit concert wordt later uitgezonden door de NTR op NPO Radio 4.

 

Andriessens internationale doorbraak

Onderdeel van:
Andriessen Festival

Programma

19.00 uur / Foyerdeck 1 / Inleiding
In de inleidingenreeks Louis' Legacy spreekt Jacqueline Oskamp met een componist wiens carrière begon als student bij Louis Andriessen. Vandaag: Martijn Padding.

20.15 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma

Martijn Padding Remote Places
Louis Andriessen M is for Man, Music, Mozart
Louis Andriessen De Staat

Uitvoerenden

I SOLISTI
Etienne Siebens
dirigent
Nora Fischer zang

Programmatoelichting

De toelichting voor dit concert begint op pag. 31.

Cookies op muziekgebouw.nl
Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als u verder gaat op onze website, gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.
Meer informatie leest u in onze privacyverklaring