Quatuor Danel
-
za 7 dec 201920:15 - 22:15Pauze 21:00Grote Zaal
Programma
19.15 uur / Foyerdeck 1 / Inleiding
Inleiding door Huib Ramaer: 'Oezbeekse ontmoetingen - opera in Tasjkent'
20.15 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma:
Mieczysław Weinberg Strijkkwartet nr. 7
Mieczysław Weinberg Strijkkwartet nr. 8
Mieczysław Weinberg Strijkkwartet nr. 9
Mieczysław Weinberg Strijkkwartet nr. 10
Uitvoerenden
Quatuor Danel:
Marc Danel viool
Gilles Millet viool
Vlad Bogdanas altviool
Yovan Markovitch cello
Weinberg en Sjostakovitsj deden een wedstrijdje: wie schreef als eerste zijn tiende strijkkwartet? Sjostakovitsj won en droeg het werk op aan Weinberg. Uiteindelijk zou Weinberg de numerieke winnaar worden, met zijn totaal van zeventien kwartetten (Sjostakovitsj kwam tot vijftien). Uit het Negende strijkkwartet (1963) van Weinberg blijkt dat de bewondering en invloed twee kanten op werkten: het stuk lijkt vooruit te wijzen naar de latere kwartetten van Sjostakovitsj.
In de jaren vijftig had Weinberg het moeilijk – op voorspraak van Sjostakovitsj en dankzij de dood van Stalin ontliep hij in 1953 een lange gevangenisstraf. De strijd om artistieke vrijheid klinkt door in het kwetsbare Zevende strijkkwartet (1957); het korte, eendelige Achtste (1959) moet het stellen zonder de voor Weinberg kenmerkende optimistische ontknoping. Ook zijn Tiende brengt geen verlossing, maar knipoogt wel naar Sjostakovitsj, met een spookachtig scherzo en een macabere wals.
Lezing 2. Oezbeekse ontmoetingen
Opera in Tasjkent en een warm onthaal bij de familie Mikhoëls
Weinbergkenner Huib Ramaer neemt u in drie inleidingen en twee interviews mee door episodes uit het bewogen leven van een door nazihordes en Stalin opgejaagde componist. In dit weids panorama van Warschau tot Tasjkent krijgen de zeventien strijkkwartetten elk hun unieke positie op het schaakbord van de Sovjetgeschiedenis.
Bestel met korting
Wanneer u 3 of meer concerten in het festival bezoekt, krijgt u 20% festivalkorting.
> Meer informatie over tickets bestellen met festivalkorting.