Anton Bruckner

Het Gelders Orkest

Bruckners Derde
vroegboekkorting geldig

Op een septemberavond in 1873 waggelt een ietwat aangeschoten Anton Bruckner als een gelukkig man door de Duitse stad Bayreuth. Hij heeft bier gedronken met zijn grote held Richard Wagner. Twee symfonieën had de verlegen Bruckner bij zijn bezoek meegenomen, met de vraag of hij er één mocht opdragen aan zijn gastheer. Wagner koos de Derde. De ‘Wagnersymfonie’ wordt gezien als het beginpunt van Bruckners meesterwerken. Daarnaast speelt Het Gelders Orkest Haydns Celloconcert in C met Quirine Viersen als solist. Sinds het stuk in 1961 werd herontdekt, geniet het grote populariteit.

In deze oerversie van de Derde symfonie citeert Bruckner nadrukkelijk Wagner. Die Wagnercitaten verdwijnen uit de latere versies, alsook de fascinerende uitbarsting in de finale en andere momenten. De formidabele partituur van de oerversie is gemeten in maten de langste symfonie van Bruckner; ongebreidelde scheppingsdrang sluit een gelukkig huwelijk met de monumentale architectuur van zijn muziek.

Dit concert wordt live uitgezonden door de NTR op NPO Radio 4. 

Formidabel beginpunt van Bruckners meesterwerken

Programma

Joseph Haydn Celloconcert in C
Anton Bruckner Symfonie nr. 3 ‘Wagnersymfonie’ (oerversie van 1873)

Uitvoerenden

Het Gelders Orkest
Claus Peter Flor
dirigent
Quirine Viersen cello

Zeldzame opname van een fragment uit de oerversie van de Derde Symfonie van Anton Bruckner, hier door Yannick Nézet-Séguin en Orchestre Métropolitain de Montréal:
 

 

Solist Quirine Viersen in het celloconcert van Elgar:

 

Cookies op muziekgebouw.nl
Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als u verder gaat op onze website, gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.
Meer informatie leest u in onze privacyverklaring