Le Nuove Musiche (foto: Jip van Warmerdam)
do 21 mei 2020 20:15 - 21:15

Arianna

Le Nuove Musiche
21 mei
20:15 - 21:15

Wat zou Monteverdi componeren als hij nu zou leven? Misschien wel zoiets als het sprankelende muziektheater dat Le Nuove Musiche vanavond op het podium brengt. L’Arianna was Monteverdi’s tweede opera. Op het beroemde Lamento d’Arianna na, ging deze opera geheel verloren. Le Nuove Musiche wekt Arianna weer tot leven in een reconstructie van de spraakmakende componist en metalhead Florian Magnus Maier, aangevuld met gedichten van Willem Kloos. De regie is in handen van Sybrand van der Werf.

Waarschijnlijk was het de dood van zijn vrouw Barbara die Monteverdi in 1607 tot L’Arianna inspireerde – het hartverscheurende Lamento tekent zijn diepe persoonlijke betrokkenheid. De opera vertelt het verhaal van Ariadne. Ze wordt verlaten door Theseus, maar neemt dan het heft in eigen handen. Tegenover lijdzame lotsbestemming stelt deze remake de vrijheid van het individu: je hebt altijd een keuze. Met de nieuwe muziek van Maier, een bevlogen bruggenbouwer tussen genres en tijdperken, belooft Arianna een spectaculaire reïncarnatie te geven van Monteverdi’s muzikale vernuft.

Arianna is een opdracht van het Muziekgebouw en gaat na de wereldpremière op tournee door Nederland en Europa.


 

Reconstructie verloren Monteverdi-opera door Florian Magnus Maier

Programma

19:15 uur / Foyerdeck 1 / Inleiding
door Thea Derks 

20:15 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma:
Florian Magnus Maier Arianna, naar een opera van Monteverdi

Uitvoerenden

Le Nuove Musiche
Krijn Koetsveld
dirigent
Sybrand van der Werf regie

Cookies op muziekgebouw.nl
Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als u verder gaat op onze website, gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.
Meer informatie leest u in onze privacyverklaring