_underscore_

Animistic Beliefs + Martijn Comes + Wanderwelle
10 nov
16:00 uur

Een technoband, een componist voor nieuwe media en twee ambientmuzikanten laten zich inspireren door stille films uit de archieven van Eye en Beeld & Geluid. Animistic Beliefs, Martijn Comes en Wanderwelle maken deze middag live elektronische muziek bij de belevenissen van een zwervende hoed, het herstel van een jonge rijke vrouw in het Kurhaus in Scheveningen en een ruimteavontuur van de kinderen Frans en Vincent Icke.

_underscore_ is een samenwerking van The Rest is Noise, Eye Filmmuseum en RE:VIVE, een initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, om componisten en producers een nieuwe soundtrack te laten maken voor stille films. 

Deze maand aandacht voor films uit de jaren dertig, veertig en zestig. Anders dan vaak gedacht is de productie van stille films ook na de komst van de geluidsfilm (ca. 1927) doorgegaan; zowel amateurfilmers (familiefilms), kunstenaars als speelfilmregisseurs zagen af van het gebruik van gesproken tekst om hun verhaal te vertellen.

De kleine beer Cor Icke 1950 16’ + Animistic Beliefs
De Rotterdamse undergroundtechnoband Animistic Beliefs (Linh Luu en Marvin Lalihatu) maakt een nieuwe score voor de korte film van de familie Icke. De zoontjes Frans en Vincent (tegenwoordig hoogleraar theoretische sterrenkunde en kosmologie) beleven een ruimteavontuur, geïnspireerd door het Kuifje-album Mannen op de maan.

Ballade van den hoogen hoed Max De Haas 1937 28’ + Martijn Comes
Componist Martijn Comes is gespecialiseerd in nieuwe media, geluidsontwerp en elektroakoestische compositie. Hij begeleidt live de kunstzinnige opnamen van de belevenissen van een chique hoge hoed die in de rivier de Amstel dobbert. De hoed, bekend als hoofddeksel van diplomaten, bruidegoms en uitvaartmedewerkers, belandt in handen van een straatmuzikant, doet dienst als voetbal en keert terug in de gracht…

De Andere met het collier Emile Brumsteede 1961 19’ + Wanderwelle
Wanderwelle (Phil van Dulm, Alexander Bartels), dat atmosferische elektronische muziek maakt op de grens van ambient en experimentele techno, begeleidt De Andere met het collier. Een rijke jonge vrouw herstelt na een auto-ongeluk in het Kurhaus, Scheveningen. Daar ziet zij haar evenbeeld, gezond en gelukkig. De Andere-met-het-collier is zijzelf. Genezen verlaat de vrouw het hotel.

New electronic music for film

Onderdeel van:
The Rest is Noise

Programma

De kleine beer Cor Icke (1950) 16’ + Animistic Beliefs
Ballade van den hoogen hoed Max De Haas (1937) 28’ + Martijn Comes
De Andere met het collier Emile Brumsteede (1961) 19’ + Wanderwelle

Uitvoerenden

Animistic Beliefs
Martijn Comes
Wanderwelle

Cookies op muziekgebouw.nl
Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als u verder gaat op onze website, gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.
Meer informatie leest u in onze privacyverklaring