foto: Melle Meivogel

alBahr – Mare Nostrum

Cappella Amsterdam – Cappella LAB
wo 3 nov 2021 20:15 - 22:35
wo 3 nov 2021
20:15 - 22:35
  • wo 3 nov 2021
    20:15 - 22:35
    Pauze 21:10
    Grote Zaal

Programma

Aftab Darvishi HamZaad (Mijn metgezel) (wereldpremière)
Gerard Beljon Planctus Cygni; deel III
Traditionele werken uit Libanon, Syrië, Egypte, Bosnië-Herzegovina, Marokko en Tunesië met Amira Medunjanin, Rima Khcheich, Anass Habib en Ahmed el Maai

Uitvoerenden

Cappella Amsterdam
Leonard Evers dirigent
Amira Medunjanin zang
Rima Khcheich zang
Anass Habib zang
Sabra El Bahri-Khatri zang
Laura Rodrigues Lopes zang
Raphaela Danksagmüller duduk, fujara
Ahmed el Maai ud, kanun en zang
Beate Loonstra harp
Misagh Joolaee kamancheh
Claudio Spieler percussie

Muzikale tradities rond de Middellandse Zee

Sinds de klassieke oudheid is de Middellandse Zee een centrum van uitwisseling en handel. Naast handelswaar wisselen de bewoners van deze regio ook kunst en muziek uit. Cappella Amsterdam neemt je mee naar de kusten van de Middellandse Zee en laat horen hoezeer de verschillende muzikale tradities rond deze zee met elkaar verbonden zijn. Klanken uit de Arabische muziek en het Midden-Oosten mengen zich met balkanmuziek en jazz.

Het onderscheid tussen ‘westerse’ muziek en de oosterse ‘Arabische’ muziek is minder groot dan gedacht, is de stellige overtuiging van dirigent Leonard Evers. Zijn programma alBahr – Mare Nostrum toont aan dat er geen harde scheidslijn is tussen oost en west: de zee is een fluïde centrum van uitwisseling. Met vocale en instrumentale muziek neemt Cappella Amsterdam het publiek mee op reis met langs de kusten van de Middellandse Zee. Ook visueel kan het publiek de reis volgen, dankzij een speciale installatie door lichtkunstenaar Frouke ten Velden en een subtiele mise-en-espace van choreograaf Peter Leung.

Recensie NRC

Eva Peek schreef in NRC een 4 sterren-recensie over de première van alBahr voor NRC. 'Het melancholische programma doet overdadig aan'.

Lees recensie


Video's

alBahr - trailerArtistiek leider en dirigent Leonard Evers over het idee achter alBahr

Leonard Evers (artistieke leiding en dirigent) legt uit dat ‘westerse’ en 'Arabische' muziek vaak ten onrechte tegenover elkaar worden gezet. Terwijl er al eeuwenlang sprake is van vermenging van invloeden rond de Middellandse Zee: een fluïde centrum van uitwisseling. Om dit aan te tonen maakte Evers een programma met (koor)muziek waarin deze eeuwenlange uitwisseling duidelijk hoorbaar is.


alBahr - vormgeving

Peter Leung (choreograaf) en Frouke ten Velden (media artist) over de mise-en-espace en het lichtontwerp voor AlBahr.


Over de nieuwe compositie HamZaad van Aftab Darvishi

De Iraans-Nederlandse componiste Aftab Darvishi schreef een nieuw werk in Farsi voor koor en instrumentale solisten: HamZaad, Perzisch voor ‘mijn metgezel’. Het is geïnspireerd op een gedicht van de Perzische dichter Hooshang Ebtehaj (هوشنگ ابتهاج)  over het verlangen naar een ooit gehoorde stem tussen de sterren. Darvishi werkte samen met o.a. Kronos Quartet, haar opera Turan Dokht ging in 2019 in première tijdens het Holland Festival. 


Dit concert wordt live uitgezonden door de NTR op NPO Radio 4.