Asko|Schönberg (foto Milagro Elstak)

ROUTE 2 / 18:00 - 21:00

Asko|Schönberg + conservatoriumstudenten + Slagwerk Den Haag
do 1 jul 2021 18:00 - 21:00
do 1 jul 2021
18:00 - 21:00
  • do 1 jul 2021
    18:00 - 21:00
    Hele Gebouw

Programma

Slagwerk Den Haag:
James Tenney Having never written a note for percussion
Peter Garland Apple Blossom

Asko|Schönberg ism. studenten van het Koninklijk Conservatorium Den Haag en Conservatorium van Amsterdam:
James Tenney In a Large Open Space

Asko|Schönberg o.l.v. Gregory Charette:
Peter Adriaansz Structure XI (No.27c/II) *

Asko|Schönberg
James Tenney
Spectral CANON for CONLON Nancarrow
John Luther Adams The Light Within

* Door omstandigheden kan de geplande première van Line van Peter Adriaansz niet doorgaan. In overleg met de componist wordt het werk vervangen door Structure XI (No.27c/II). Adriaansz maakt een speciale bewerking van dit stuk voor het Minimal Music Festival.

Uitvoerenden

Slagwerk Den Haag
Asko|Schönberg
Gregory Charette
dirigent
Studenten van het Koninklijk Conservatorium Den Haag (Ensemble Academy) en Conservatorium van Amsterdam

Minimal Music Festival 2021

De lichten zijn uit. Een gids met een zaklamp neemt je mee door de krochten van het Muziekgebouw voor een totaalervaring van muziek, optredens, performance en geluidskunst. Onderweg stuit je op verschillende installaties, theaterervaringen en muziekoptredens. De route is geheel corona-proof, duurt drie uur en op verschillende momenten op de route zorgen we voor eten en drinken (bij de prijs inbegrepen).

Slagwerk Den Haag
Eén enkele noot, die zacht begint, toewerkt naar een climax en dan weer wegsterft: op papier stelt James Tenney’s Having never written a note for percussion weinig voor. Maar de uitgesponnen roffel op een tamtam (grote ongestemde gong) klinkt ontzagwekkend. Slagwerk Den Haag plaatst er een compositie van Tenney’s leerling Peter Garland tegenover. Apple blossom is ook een uitgesponnen roffel, maar dan voor meerderde spelers op één marimba en met subtiel verschuivende harmonieën.

Asko|Schönberg speelt James Tenney
Asko|Schönberg brengt een eerbetoon aan componist James Tenney, meester van de hogere space-kunde. Voor zijn spectaculaire In a Large Open Space staan de musici door de hele ruimte opgesteld en kunnen luisteraars vrijelijk rondlopen. Een akoestische trip door tijd en ruimte.

Peter Adriaansz
Asko|Schönberg presenteert in de Grote Zaal avond rond James Tenney, pionier op het gebied van drones en microtonaliteit. Centraal staat de compositie Structure XI (No.27c/II) van de eigenzinnige Peter Adriaansz, die sterk door Tenney beïnvloed is. Adriaansz paart wiskundig vernuft aan sublieme schoonheid. Van Tenney zelf klinkt het korte Spectral canon for Conlon Nancarrow. Én muziek van Tenney’s leerlingen John Luther Adams en Peter Garland. Netto klinkend resultaat: totale bedwelming. 

Lees het interview met Fedor Teunisse, artistiek directeur van Asko|Schönberg en Slagwerk Den Haag, over Tenney's In a large open space

Dagprogramma       Festival home