Dareyn

ROUTE 10 / 20:00 - 23:00

Dareyn - Ghaeth Almaghoot e.a. - Mozaïek Ensemble & Bas Gaakeer
vr 2 jul 2021 20:00 - 23:00
vr 2 jul 2021
20:00 - 23:00
  • vr 2 jul 2021
    20:00 - 23:00
    Hele Gebouw

Uitvoerenden

Dareyn:
Emine Bostancı kemençhe
Jacobus Thiele percussion

Ghaeth Almaghoot (klarinet), Nawras Altaky (ud), Modar Salamah (percussie)

Mozaïek Ensemble:
Mireille Bittar
(zang), Feras Khouri (piano), Modar Salama (percussie)
Bas Gaakeer gitaar

Minimal Music Festival 2021

De lichten zijn uit. Een gids met een zaklamp neemt je mee door de krochten van het Muziekgebouw voor een totaalervaring van muziek, optredens, performance en geluidskunst. Onderweg stuit je op verschillende installaties, theaterervaringen en muziekoptredens. De route is geheel corona-proof, duurt drie uur en op verschillende momenten op de route zorgen we voor eten en drinken (bij de prijs inbegrepen).

Dareyn
Dareyn is een avontuurlijke samenwerking tussen oost en west. De Turkse kemenche-speler Emine Bostanci put uit de rijke erfenis van zijn instrument, dat nauw verbonden is met de eeuwenlange culturele uitwisseling van de Zijderoute. Tel daarbij op de bijzondere vocale talenten waarover zij en percussionist Jaobus Thiele beschikken en je krijgt een klanklandschap van pure schoonheid, gelaagde ritmiek en bedwelmende harmonische kleuren.

Ghaeth Almaghoot, Nawras Altaky, Modar Salamah
Voor alle drie geldt dat hun reis in Syrië begon en naar Nederland leidde. Maar eigenlijk omarmt dit trio de hele wereld: hun invloeden reiken van Arabische muziek tot jazz, klassiek en wereldmuziek. Ghaeth Almaghoot is vanwege zijn expressieve toon een veelgevraagd klarinettist. NRC noemde udspeler en zanger Nawras Altaky onlangs een van de tien klassieke talenten voor de toekomst. En percussionist Modar Salamah belichaamt de soul van het Midden-Oosten. Samen zoeken ze verbinding en vervoering.

Mozaïek Ensemble & Bas Gaakeer
Het Mozaïek Ensemble belijdt zijn passie voor klassieke Arabische muziek vanuit Amsterdam. Maar de wortels van het ensemble liggen in de Syrische hoofdstad Damascus, waar de oprichters, zangeres Mireille Bittar en pianist en dirigent Feras Khouri, zijn opgegroeid. Het Mozaïek Ensemble kijkt graag over grenzen heen. Vanavond delen ze het podium met de veelzijdige Nederlandse gitarist Bas Gaakeer, die sterk beïnvloed is door Arabische muziek.

Dit programma komt tot stand in samenwerking met Mystic Festival Rotterdam.

Lees het interview met Shervin Nekuee, artistiek leider van Mystic Festival Rotterdam, over Mystic Night in het Minimal Music Festival

Oorspronkelijk zou zangeres Sosena Gebre Eyesus op deze route optreden, maar wegens ziekte kan zij niet aanwezig zijn. In plaats daarvan treden Ghaeth Almaghoot e.a. op.

Dagprogramma       Festival home