Música Temprana (foto Foppe Schut)

De geliefde Misa Criolla

Música Temprana
wo 21 dec 2022 20:15 - 21:45
wo 21 dec 2022
20:15 - 21:45
  • wo 21 dec 2022
    20:15 - 21:45
    Grote Zaal

Programma

Giovanni Battista Bassani Missa San Xavier
Ariel Ramírez Misa Criolla
Diverse barokcomposities uit de jezuïetenmissies en Latijns-Amerikaanse kerken en traditionele liederen

Uitvoerenden

Música Temprana
Adrián Rodríguez van der Spoel dirigent

Sprankelend gezelschap brengt volksmuziek echt tot leven

De Misa Criolla is een van de meest geliefde Argentijnse composities. Sterren als José Carreras, Mercedes Sosa en Plácido Domingo maakten het werk wereldberoemd. Maar de wonderlijke mix van volksmuziek, katholicisme en klassieke muziek komt in de uitvoering door Música Temprana pas echt goed tot zijn recht. Dit sprankelende gezelschap weet de energie en passie van de volksmuziek die aan de basis ervan ligt echt tot leven te brengen. Hun cd-opname kreeg dan ook een dikke 10 in Luister.

‘Bij de inzet van het Gloria lijkt de hele zaal op te lichten’, noteerde de Volkskrant in 2019 toen Música Temprana deze Misa in het Muziekgebouw uitvoerde. Nu combineert Música Temprana dit werk met een mis van de Italiaanse barokcomponist Bassani. Via missionarissen belandden zijn composities in de Amazone, in uitvoeringen door priesters en inheemsen. Daarnaast klinken ook barokcomposities en traditionele liederen uit Latijns-Amerika, waarmee een brug tussen Misa en Missa geslagen wordt.

‘Dit slaat alles wat we eerder hoorden. Klassiek geschoolde stemmen met wortels in de Latijns-Amerikaans muziek, die met precisie, maar vooral met passie en overtuiging, zowel barokke als modernere klanken ten gehore brengen.’ (Luister, 10)


Programmaboekje