David Reiland (Jean-Baptiste Millot)

Swinging Thirties

Symfonieorkest Vlaanderen, Frank Braley + Eric Le Sage
zo 14 mei 2023 20:15 - 21:50
zo 14 mei 2023
20:15 - 21:50
  • zo 14 mei 2023
    20:15 - 21:50
    Pauze 21:00
    Grote Zaal

Programma

19.30 uur / Entreehal / Voorprogramma Echoes of Nothing
Oene van Geel Motive
Improvisatie
Anton Jakimenko Night Lights (arr. Oene van Geel)

20.15 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma 
Darius Milhaud Le boeuf sur le toit
Francis Poulenc Concerto voor twee piano’s en orkest
George Gershwin Porgy and Bess Fantasy (arr. Iain Farrington)

Uitvoerenden

Symfonieorkest Vlaanderen
Frank Braley
piano
Eric Le Sage piano
David Reiland dirigent

Voorprogramma:
Chamber Jazz Consort:
Anton Jakimenko klarinet
Oene van Geel viool
Eduardo Tonietto cello

Aanstekelijke muziek uit Frankrijk en een jazzy Porgy and Bess

Het Symfonieorkest Vlaanderen gaat terug naar de roerige jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw. In Parijs zetten Franse componisten als Milhaud en Poulenc zich af tegen de ernst van het Franse impressionisme en Duitse expressionisme, terwijl George Gershwin de Amerikaanse jazz en Broadwaysongs naar Europa bracht. Een swingend programma dat pianisten Frank Braley en Eric Le Sage verder kleur geven met Poulencs prikkelende Concert voor twee piano’s.

De invloed van de Amerikaanse jazz op de klassieke muziek bereikte in de eerste decennia na de Eerste Wereldoorlog een hoogtepunt. Vooral dankzij George Gershwin die in 1935 met de opera Porgy and Bess de kroon op zijn werk zette. Het Symfonieorkest Vlaanderen maakt met een aanstekelijke uitvoering van deze tot meezingen stemmende suite, met alle hits uit deze opera, duidelijk waarom dit werk zoveel opwinding teweeg bracht.


Echoes of Nothing
Maandelijks randprogramma i.s.m. Conservatorium van Amsterdam

Het programma Echoes of Nothing voorafgaand aan het concert Swinging Thirties wordt dit keer verzorgd door het Chamber Jazz Consort. Het trio creëert een verbluffende en dynamische voorstelling, waarin de rijkdom en elegantie van klassieke strijkmuziek wordt vermengd met de ritmische en melodische complexiteit van jazz. Deze mix is ook een van de meest aanwezige kenmerken uit de muziek van Darius Milhaud en George Gershwin, te horen in het hoofdconcert. Het repertoire van het trio omvat een divers scala aan stukken, van traditionele swingstukken tot moderne en hedendaagse jazzcomposities.

Geïnspireerd door de quote ‘Every something is an echo of nothing’ van componist John Cage cureren drie studenten van het Conservatorium van Amsterdam (Dániel Bolba, Agostinho Sequeira en Vizma Zvaigzne) een eigen concertserie. Maandelijks zijn er bijzondere out-of-the-box miniconcerten in de Entreehal van het Muziekgebouw en 4’33 grand café, vooraf en/of na afloop van het concert in de Grote Zaal. De miniconcerten reflecteren op concerten uit de programmering in de Grote Zaal en bieden een nieuw perspectief op de concertervaring.

Chamber Jazz Consort:
Anton Jakimenko
klarinet
Oene van Geel viool
Eduardo Tonietto cello


Programmaboekje