Het barre land (foto Nichon Glerum)

Het barre land

Amsterdam Sinfonietta + ISH Dance Collective
wo 12 okt 2022 20:15 - 21:30
wo 12 okt 2022
20:15 - 21:30
  • wo 12 okt 2022
    20:15 - 21:30
    Grote Zaal

Programma

Vooraf / Entreehal / Inleidende films
20.15 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma

Werken van Farokhzad Layegh, Igor Stravinsky, Alban Berg, Kiril Džajkovski, Michael Nyman, Bryce Dessner, Charles Avison, Rik Ronner, Eleni Karaindrou, Pablo Casals, Arvo Pärt, Fazil Say en Valentin Silvestrov

Uitvoerenden

Amsterdam Sinfonietta
Candida Thompson leiding & viool
ISH Dance Collective
Marco Gerris choreografie

Explosieve strijkersmuziek met acrobatische dans

Precies honderd jaar geleden schreef T.S. Eliot het revolutionaire gedicht The Waste Land, waarin hij een uitzichtloze wereld schetst. Een wereld die ten onder gaat. Nu, in 2022 zitten we weer volop in de crisis. Kenmerkend voor deze crisis is volgens Marco Gerris (choreograaf ISH Dance Collective) en Candida Thompson (artistiek leider Amsterdam Sinfonietta) een gebrek aan verbinding, met jezelf, met de ander en met de wereld om ons heen. Hoe blijven we boven water als gevoelens van eenzaamheid en leegte ons naar de bodem trekken? 

Vanuit de diepte is de enige weg weer omhoog. Want in een oneindige cyclus begint alles altijd weer opnieuw. In de voorstelling Het Barre Land van Amsterdam Sinfonietta en ISH Dance Collective ervaart het publiek het universele thema van teloorgang en herleving.

Drie dansers van ISH, drie acrobaten van Bencha Theater en de strijkers van Amsterdam Sinfonietta vinden elkaar en bewegen vanuit de donkerte naar het licht. De performers lopen – letterlijk – tegen de muur, vallen ten onder, en krabbelen weer op. Muziek van de Iraanse componist Farokhzad Layegh, aangevuld met composities van Igor Stravinsky, Fazil Say, Valentyn Silvestrov en Rik Ronner stuwt de performers in een flow. Het Barre Land zet alle zintuigen weer op scherp met explosieve strijkersmuziek, acrobatische dans, mysterieuze visuals en onverwachte wendingen.

Inleiding

Kijk vooral naar de inleidende film bij de voorstelling. In deze film vertellen artistiek leiders Candida Thompson van Amsterdam Sinfonietta en Marco Gerris van ISH Dance Collective over het ontstaan van de voorstelling, hun inspiratie en hun visie op de huidige zingevingscrisis. Aan het woord komt ook componist Layegh, wiens werk aanzette tot het maken en dat als een rode draad door de voorstelling loopt.

Daarnaast geeft de korte lezing van de Canadese wetenschapper John Vervaeke geeft meer verdieping in Het barre land. In zeven minuten vertelt Vervaeke over de zingevingscrisis waar het Westen volgens hem inzit, en dat een belangrijk thema is in de voorstelling.


In de media: Het Parool
Het Parool over Het Barre Land: “Het publiek wordt meegenomen op een intuïtieve reis, waarbij eerst verwarring ontstaat, maar daarna een gevoel van levendigheid”, aldus jornalist Fritz de Jong. De voorstelling is een combinatie van poëzie (geïnspireerd op gedicht The Waste Land van T.S. Eliot), muziek, dans en luchtacrobatiek. Deze elementen samen zorgen ervoor dat de voorstelling bijna tastbaar binnenkomt bij het publiek. Een voorstelling wat je dus moet ervaren. “Fysiek, concreet en emotionerend. Een adembenemende trip”, zo noemt Fritz de Jong deze voorstelling.

Podium Klassiek
Amsterdam Sinfonietta + ISH Dance Collective waren zondag 18 september jl. te zien in Podium Klassiek. Bekijk hun optreden via NPOStart: