Lidy Blijdorp

THE CELLO MOVES: Asko|Schönberg

Reinhard Latzko, Lidy Blijdorp + Sebastiaan van Halsema
do 27 okt 2022 17:00 - 18:15
do 27 okt 2022
17:00 - 18:15
  • do 27 okt 2022
    17:00 - 18:15
    Excl. pauzedrankje
    Grote Zaal

Programma

György Ligeti Celloconcert
Gérard Grisey Partiels
Trevor Grahl Concert voor twee cello’s en ensemble (wereldpremière)

Uitvoerenden

Reinhard Latzko cello
Lidy Blijdorp cello
Sebastiaan van Halsema cello
Asko|Schönberg
Bas Wiegers dirigent

De onhoorbare E

György Ligeti zette de muziekgeschiedenis op z’n kop en liet de wetten van melodie en harmonie trillen op hun fundament. Met klankclusters, opgebouwd uit dicht opeengepakte weefsels van noten, verleidde hij het publiek om nieuwe klankwerelden te ontdekken. Zijn Celloconcert uit 1966 is een compositie van lange lijnen en subtiele bewegingen.

In Partiels, onderdeel van de cyclus Espace acoustiques van de Franse componist Gérard Grisey, staan de akoestische eigenschappen van een klank of noot centraal, niet de melodie. Het is muziek die in tijd is opgerekt, om alle subtiliteiten van een klank de nodige ruimte te geven. Muziek die vanuit een analyse vertrekt, maar tegelijkertijd een fysieke impact op de luisteraar heeft.

Deze monumentale werken uit de 20e eeuw beginnen allebei met de noot E, die bij Partiels als donderslag bij heldere hemel de concertruimte binnenvalt, terwijl Ligeti’s Celloconcert vertrekt vanuit een bijna onhoorbare E die zich langzaam aan de luisteraar openbaart. Deze twee iconische pilaren flankeren het nieuwe dubbelconcert van de Nederlands-Canadese componist Trevor Grahl. Solisten zijn Lidy Blijdorp en Sebastiaan van Halsema, vaste cellist van Asko|Schönberg. Sebastiaan beleeft zijn debuut als Biënnale-solist.