AskoSchönberg - A Dust in Time (foto Melle Meivogel)

A Dust in Time

Asko|Schönberg
do 7 mrt 2024 20:15 - 22:00
do 7 mrt 2024
20:15 - 22:00
  • do 7 mrt 2024
    20:15 - 22:00
    Grote Zaal

Programma

19.15 uur / Foyerdeck 1 / Inleiding

20.15 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma
Huang Ruo A Dust in Time

Uitvoerenden

Asko|Schönberg

De verklanking van het verdwijnen

De Amerikaans-Chinese componist Huang Ruo schreef met A Dust in Time een meditatieve reis waarin de strijkers van Asko|Schönberg elkaar geen moment loslaten. Hij vergelijkt A Dust in Time met een Tibetaanse zandmandala: een complexe figuur die eerst minutieus wordt vervaardigd en vervolgens weer vernietigd. De muziek groeit uit een enkel punt tot kleurrijke volheid, waarna ze inkrimpt en verdwijnt. De tijd lijkt te verdwijnen. 

Huang Ruo liet zich inspireren door lockdown-ervaringen van zichzelf en anderen. De crisis hulde onze levens in schaduw, zo voelde de componist het. Met A Dust in Time creëerde hij een akoestische ruimte ‘om te reflecteren, te rouwen, om innerlijke vrede en hoop bij te vinden.’ Door de enscenering wordt dit een ruimtelijke totaalervaring, waarbij de toeschouwer zal worden ondergedompeld in een spel van muziek, licht en tijd.

‘Vanuit een fluisterzacht duet van cello en altviool ontwikkelt zich uiterst langzaam een pulserend visioen, dat na verloop van een uur weer net zo traag oplost in het niets. Fascinerend, en een indrukwekkend staaltje concentratie van de spelers.’ (Trouw)

I.s.m. Productiehuis

AskoSchönberg - A Dust in Time (foto Melle Meivogel)
AskoSchönberg - A Dust in Time (foto Melle Meivogel)