Danish String Quartet (foto Foppe Schut)

Openingsconcert Strijkkwartet Biënnale 2024

Danish String Quartet
za 27 jan 2024 20:15 - 22:10
za 27 jan 2024
20:15 - 22:10
  • za 27 jan 2024
    20:15 - 22:10
    Pauze 21:00
    Grote Zaal

Programma

Thomas Adès Four Quarters
Benjamin Britten
Three Divertimenti
Franz Schubert Strijkkwartet nr. 14 ‘Der Tod und das Mädchen’

Uitvoerenden

Danish String Quartet:
Frederik Øland viool
Rune Tonsgaard Sørensen viool
Asbjørn Nørgaard altviool
Fredrik Schøyen Sjölin cello

Heden en verleden komen samen

Tijdens het openingsconcert van de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam komen heden en verleden op heel mooie wijze samen. In Adès’ Four Quarters valt het historische besef van de componist samen met zijn hedendaagse toontaal. Zijn landgenoot Britten neemt in Three Divertimenti een voorschot op zijn latere strijkkwartetten. En natuurlijk is Der Tod und das Mädchen van Schubert een onsterfelijk meesterwerk. 

In Der Tod und das Mädchen gebruikt Schubert een eigen lied als thema voor de variaties van het tweede deel. Het hele kwartet staat in mineur, waarbij een enkele majeurwending typisch schubertiaanse weemoed oproept. De leden van het Danish Quartet, geboren in de jaren 80, houden van vintage auto’s en computerspelletjes. Toch voelen zij de weltschmerz van Schubert volledig aan. 

'In Amsterdam speelden de mannen Schuberts Der Tod und das Mädchen, intens, direct en met grote diepgang. De top van het strijkkwartetspel.' (Het Parool)

Pre-opening in Entreehal
Van 18.45 uur spelen jonge strijkers uit wijktalentorkesten uit Amsterdam strijkkwartetten in de Entreehal. Toegang is gratis.