Marmen Quartet (foto Marco Borggreve)

Late Beethoven: Opus 131

Marmen Quartet
zo 28 jan 2024 23:00
zo 28 jan 2024
23:00 - 23:40
  • zo 28 jan 2024
    23:00 - 23:40
    Excl. drankje
    Grote Zaal

Programma

Ludwig van Beethoven Strijkkwartet nr. 14 op. 131

Uitvoerenden

Marmen Quartet:
Johannes Marmen viool
Laia Valentin Braun viool
Bryony Gibson-Cornish altviool
Sinéad O’Halloran cello

Beethovens Mount Everest

Velen beschouwen Beethovens Veertiende strijkkwartet als de Mount Everest van zijn late kwartetten. Voor de componist zelf was het zijn lievelingsstuk. Een ontroerende fuga is het eerste van zeven delen die zonder onderbreking in elkaar overgaan. De ideeënrijkdom, de vormbeheersing, de inventiviteit in de variaties en de emotionele reikwijdte maken dit kwartet tot een van de allerbeste kunstuitingen die de mensheid heeft voortgebracht.

In de geweldige Beethovenbiografie van Jan Caeyers heet het hoofdstuk over de late strijkkwartetten ‘De ontdekking van de hemel’. En met reden: net als Mulisch’ roman openen deze kwartetten een wereld die alle begrip te boven gaat. Nog beter dan woorden weet Beethovens muziek hier de essentie van liefde en pijn weer te geven. Op de top van zijn creativiteit verkent hij de grens tussen denken en voelen, tussen materie en spiritualiteit.

Let op: dit concert start om 23.00 uur in tegenstelling tot de andere Late Beethoven concerten (die starten om 22.30 uur). Kaartkopers hebben bericht ontvangen over deze wijziging.