Leonkoro Quartett (foto Nikolaj Lund)

Late Beethoven: Opus 132

Leonkoro Quartett
ma 29 jan 2024 22:45 - 23:30
ma 29 jan 2024
22:45 - 23:30
  • ma 29 jan 2024
    22:45 - 23:30
    Excl. drankje
    Grote Zaal

Programma

Ludwig van Beethoven Strijkkwartet nr. 15 op. 132

Uitvoerenden

Leonkoro Quartett:
Jonathan Schwarz viool
Amelie Wallner viool
Mayu Konoe altviool
Lukas Schwarz cello

Rijzende ster aan het kwartetfirmament

Het piepjonge Leonkoro Quartett is een rijzende ster aan het kwartetfirmament en sleepte recent diverse prijzen in de wacht. Met uitvoeringen van Beethovens muziek gooide het Berlijnse ensemble hoge ogen. Beethovens opus 132 – als vijftiende strijkkwartet gepubliceerd, maar in werkelijkheid het dertiende dat Beethoven schreef – omvat het ontroerende Heiliger Dankgesang eines Genesenen an die Gottheit. De Leonkoro’s, kerngezond, kijken met de blik van nu naar dit stukje Himalaya van de kwartetliteratuur.

In Jan Caeyers’ monumentale Beethovenbiografie heet het hoofdstuk over de late strijkkwartetten ‘De ontdekking van de hemel’. En met reden: net als Mulisch’ roman openen deze kwartetten een wereld die alle begrip te boven gaat. Nog beter dan woorden weet Beethovens muziek hier de essentie van liefde en pijn weer te geven. Op de top van zijn creativiteit verkent hij de grens tussen denken en voelen, tussen materie en spiritualiteit. 

NB. De aanvangsttijd van dit concert is gewijzigd. Kaartkopers hebben bericht ontvangen. Het concert start om 22.45 uur.