Pynarello (foto Melle Meivogel)

Pathétique

Pynarello
zo 2 jun 2024 20:15 - 21:30
zo 2 jun 2024
20:15 - 21:30
  • zo 2 jun 2024
    20:15 - 21:30
    Grote Zaal

Programma

Pjotr Tsjaikovski Symfonie nr. 6 'Pathétique'
Julian Schneemann The Moving Staircase
Met tekst van Thomas Beijer

Uitvoerenden

Pynarello
Maartje van de Wetering
voordracht

Tsjaikovski’s tragische symfonie en nieuwe muziek van Julian Schneemann

Aan Tsjaikovski’s emotioneel geladen laatste symfonie kleeft het mysterie van zijn dood een week na de première. Is dit autobiografische muziek, pleegde Tsjaikovski zelfmoord, was zijn homoseksualiteit daartoe de aanleiding? Niemand weet het. Deze geheimzinnige geschiedenis is het beginpunt voor een ontdekkingsreis door de Symfonie Pathétique, met de grootste Pynarello-bezetting tot nu toe.

Actrice Maartje van de Wetering draagt een tekst voor van alleskunner Thomas Beijer, die een eigenzinnige reflectie schreef op de vele vragen rondom de laatste levensjaren van Tsjaikovski. Julian Schneemann componeert speciaal voor Pynarello een nieuw werk, getiteld The Moving Staircase. Deze rebellenclub, een next generation met de grootste talenten van dit moment, speelt zonder dirigent en vrijwel alles uit het hoofd. 

Loni Verweij in NRC (23 mei): 
'Het is het grootste avontuur van ensemble Pynarello tot nu toe: Tsjaikovski’s ‘Zesde symfonie’ uit het hoofd spelen. Met actrice Maartje van de Wetering als verteller werd het een voorstelling die aanvoelt als een boek dat je niet weg wilt leggen'. Pynarello’s Tsjaikovski-programma met storytelling is een schot in de roos.

NB: Dit programma is gewijzigd t.o.v. de eerdere aankondiging. Kaartkopers ontvingen bericht.