CvA Symfonieorkest 

Sheherazade

Conservatorium van Amsterdam Symfonieorkest
zo 14 apr 2024 15:00 - 16:40
zo 14 apr 2024
15:00 - 16:40
  • zo 14 apr 2024
    15:00 - 16:40
    Pauze 15:30
    Grote Zaal

Programma

Alexander Glazoenov Saxofoonconcert 
Nikolaj Rimski-Korsakov Sheherazade
Ana De Sousa Pereira/Julian Tjon Sack Kie Mater & Egún

Uitvoerenden

Conservatorium van Amsterdam Symfonieorkest 
Karel Deseure dirigent
Ileana Termini saxofoon
Sergueï Milstein viool

Betoverende klankkleuren in geliefd werk van Rimski-Korsakov

Betoverende klankkleuren, aansprekende melodieën en een vleugje oriëntaalse kruiden: het zijn de ingrediënten die de orkestsuite Sheherazade van Nikolaj Rimski-Korsakov tot zo’n geliefd werk maken. Om aan haar executie te ontkomen vertelt Sheherazade de sultan duizend en een nacht lang verhalen. Rimski-Korsakov neemt de luisteraar via Sinbads zeereis en ontmoetingen met bijzondere figuren mee naar een wervelend feest in Bagdad.

De saxofoon was nog steeds een betrekkelijk vreemde eend in de bijt van de symfonische muziek toen Alexander Glazoenov zijn Saxofoonconcert componeerde. Hij deed dat op verzoek van de Duitse saxofonist Sigurd Rascher, al was volgens Glazoenov in een van zijn brieven het woord ‘aanval’ beter op zijn plaats, zozeer zat de musicus hem achter de vodden. Het resultaat? Een lyrisch en romantisch werk, vol verrassende wendingen. Een nieuw werk van een compositiestudent van het Conservatorium van Amsterdam completeert het programma. 

NB: Dit programma is gewijzigd t.o.v. de eerdere aankondiging. Kaartkopers ontvangen bericht.

Concert én rondleiding
Volg om 13.00 uur, voorafgaand aan dit concert, de rondleiding door het Muziekgebouw. Een ticket voor de rondleiding kost € 10,00.