Maxim Shalygin (foto Eduardus Lee)

Inspired by Bruckner 3 + 8

New European Ensemble + Ludwig Orchestra
za 14 sep 2024 20:15 - 22:00
za 14 sep 2024
20:15 - 22:00
  • za 14 sep 2024
    20:15 - 22:00
    Grote Zaal

Programma

Reza Namavar Nieuw werk (wereldpremière) naar Symfonie nr. 3 van Anton Bruckner (New European Ensemble en Carlo Boccadoro)
Maxim Shalygin Bleeding (wereldpremière*) naar Symfonie nr. 8 van Anton Bruckner (Ludwig Orchestra en Arie van Beek)

* de wereldpremière van Maxim Shalygin komt tot stand met steun van Ammodo

Uitvoerenden

New European Ensemble 
Ludwig Orchestra
Carlo Boccadoro
dirigent
Arie van Beek
dirigent 

Grootse contrasten bij Namavar en inzoomen op details bij Shalygin

Twee fantastische ensembles en twee componisten die Bruckner naar de kroon steken met grootse, ambitieuze werken. Reza Namavar neemt het gegeven dat hij met heel weinig materiaal grootse contrasten kan scheppen van Bruckner over. En Maxim Shalygin wil juist een detail uit Bruckners Achtste symfonie afmaken en verlengen. Een concert dat het uiterste vergt van het New European Ensemble en Ludwig Orchestra.

Reza Namavar heeft wat met andere componisten. Zo recenseerde deze oud-student van Louis Andriessen in de coronaperiode alle concerten van Antonio Vivaldi. Nu duikt hij met dezelfde manische aandacht in de Derde symfonie van Bruckner. ‘Muziek mag ook pijnlijk zijn’ zei de van oorsprong Oekraïense componist Maxim Shalygin al eens. Deze in Nederland wonende ‘meester in het creëren van ongebruikelijke klanken’ (de Volkskrant) brengt Bruckner met een enorme symfonie voor dertien koperblazers naar de taal van vandaag.