Karima El Filliali (foto Esma Alouet, copyright World Of Wils)

Karima El Fillali

ma 20 mei 2024 20:15 - 21:30
ma 20 mei 2024
20:15 - 21:30
  • ma 20 mei 2024
    20:15 - 21:30
    Grote Zaal

Programma

19.15 uur / Foyerdeck 1 / Inleiding
door Mohamedou Ould Slahi (Engels gesproken)

20.15 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma
Muziek van Karima el Fillali, Kaveh Vares, Daniel Tiuri Wils (SENSE) op tekst van Ibn Arabi, Mansur al-Halladj en Rabia al-Adawiyya

Uitvoerenden

Karima El Fillali zang
Stijn van Beek live elektronica, low whistle, uilleann pipes 
Marcos Baggiani drums, percussie
Jamil al Asadi qanun

Innemende Soefi poëzie in spectaculair 4DSOUND

Vorig jaar schitterde zangeres Karima El Fillali in Yara’s Wedding, de gelauwerde muziektheatervoorstelling van NITE. Nu brengt ze haar langverwachte solo-show, waarin ze samenwerkt met fantastische musici op oude en nieuwe instrumenten uit Oost én West. Haar innemende zang krijgt een extra ruimtelijke dimensie met behulp van de spectaculaire alles omringende speaker-installatie van 4DSOUND.

El Fillali geeft traditionele Arabische muziek een 21e-eeuwse update. Ze gebruikt eeuwenoude poëzie van soefi-mystici als Mansur al-Hallaj en Ibn Arabi, over de liefde, licht en duister, vreugde en verdriet. Tegelijkertijd is haar muziek sterk beïnvloed door westerse klassieke muziek, hiphop en artpop.

Mohamedou Ould Slahi
Inleider Mohamedou Ould Slahi is schrijver in residence bij NITE. Slahi, afkomstig uit Mauritanië, heeft een sterke binding met het spiritueel erfgoed, de poëzie en de culturele achtergrond van de Sahara. Hij zat 14 jaar lang onterecht zonder proces gevangen in Guantánamo Bay. Zijn boek Guantánamo Diary is verfilmd in 2021 als The Mauritanian.

Dit is een productie van Muziekgebouw Productiehuis in samenwerking met 4DSOUND