The Rest is Noise Festival

These New Puritans | Fennesz | Holly Herndon | Emptyset | Kassem Mosse | Daniel Bachman | Gabriel Saloman
vr 19 sep 2014 19:00 - za 20 sep 2014 03:00
vr 19 sep 2014
-
za 20 sep 2014
Vanaf 19:00
  • vr 19 sep 2014
    -
    za 20 sep 2014
    Vanaf 19:00
    Hele Gebouw

Programma

These New Puritans Expanded
Feat. stargaze & André de Ridder
These New Puritans, de Britse band rondom Jack Barnett, verblufde vorig jaar vriend en vijand met hun laatste album, Field of Reeds. Het album wordt geprezen als ‘dé muzikale prestatie van de jaren 2010 tot nu toe’ (Record Collector). Op 19 september speelt de band integraal dit live onspeelbaar geachte album, aangevuld met strijkers, koperblazers en percussionisten van het Berlijnse stargaze onder leiding van dirigent André de Ridder. Een eenmalige kans om één van de meesterwerken van dit decennium samen met nieuwe nummers live te horen. Pas één keer eerder, afgelopen april, in de Barbican in Londen, traden ze in deze expanded formatie op. The Guardian: ‘Vibrant, warm and bursting with life’.


These New Puritans

Fennesz
Abstracte elektronica met verstopte zomerpop
De Oostenrijkse Fennesz maakte naam als geluidsalchemist die zoemende gitaarlagen met ruisende elektronica combineert, waaruit prachtige melodieën opstijgen. Onlangs bracht hij het betoverende album Bécs uit waarop hij toont hoe schoon en diepgaand hedendaagse elektronica kan zijn. De combinatie van abstracte elektronica met toegedekte zomerpop vormen de kern van zijn live-shows. Fennesz brak in 2001 door met het album Endless Summer. Deze titel vertelt veel over zijn muziek; onder de ruis liggen eindeloos zomerse popmelodieën verstopt. Niet voor niets noemt Fennesz The Beach Boys als een van zijn grootste invloeden.
> Luister naar Static Kings van Fennesz


Fennesz (foto Kevin Westenberg)

Emptyset

Show als fabrieken vol zware machinerie
Het Engels duo Emptyset begeeft zich op de scheidslijn tussen experimentele geluidscollages en duistere techno. Hun laatste album Recur kwam uit bij het legendarische label raster-noton, bekend om de combinatie van minimalistische beats en radicale geluidsexperimenten. De optredens van Emptyset doen denken aan het werk van geluidskunstenaar Ryoji Ikeda, die niet toevallig bij hetzelfde label is aangesloten. De muziek op Recur draait meer dan eerdere albums om herhaling. En ook hun optredens zijn minimaler, maar niet minder hard: hun shows klinken nog steeds als fabrieken vol zware machinerie.
> Luister het volledige album Recur


Emptyset

Holly Herndon

Nieuwe audiovisuele show voor het eerst naar Nederland
Als Amerikaanse elektronisch muzikant heeft Holly Herndon zich jarenlang ondergedompeld in de Berlijnse clubcultuur. Terug naar de VS promoveerde ze in elektronische muziek aan Stanford University. Op haar debuutalbum Movement (2013) klonk ze als een perfecte mix tussen de poppy elektronica van The Knife en de waanzin van Aphex Twin. Haar stem is haar belangrijkste instrument – met zelfgeprogrammeerde software bewerkt ze deze tot nieuwe en onherkenbare geluiden. Haar nieuwe audiovisuele show brengt ze voor het eerst naar Nederland op het festival The Rest is Noise.
> Luister naar Chorus


Holly Herndon (foto: Suzy Poling)

Kassem Mosse

Muzikant/dj die het centrum van de huidige house bepaalt
Sinds zijn eerste platen is de in Leipzig gewortelde Kassem Mosse uitgegroeid van een ‘off centre’ houseproducer tot een muzikant die het centrum van de huidige house bepaalt. Op zijn eerste volledige album, Workshop 19 (2014), brengt hij alle elementen van zijn eerdere platen bij elkaar. De gekte uit eerdere releases, maar nu in vervolmaakte vorm: precies de essentie is overgebleven. Sinds een jaar of tien levert hij het spannendste dat er in de house te vinden is. In zijn live optredens hoor je dit terug: zijn drumcomputerritmes zijn rauw, traag en altijd gespeeld vanuit een geslepen gave voor groove.
> Luister naar Untitled A2 (Workshop 19) van Kassem Mosse

Kassem Mosse
Kassem Mosse

Daniel Bachman
Uitzonderlijk gitarist geeft eigen draai aan Amerikaanse folk
Daniel Bachmans werk wordt geschaard onder het American Primitivism: met niets meer dan een akoestische gitaar geeft hij een eigen draai aan Amerikaanse folk. Door zijn snelle fingerpicking en het repeterende spel, roept zijn spel associaties op met minimal music en elektronische drones.

Daniel Bachman
Daniel Bachman

Gabriel Saloman
Tussen gitaarstormen en verstilde elektronica
Tot 2008 vormde Gabriel Saloman samen met Pete Swanson de noise-groep Yellow Swans. Als soloartiest werkt Saloman zijn gitaarimprovisaties verder uit en bouwt hij lange, experimentele drones. Zijn nieuwe werk balanceert tussen de gitaarstormen van Swans, de verstilde elektronica van Grouper en vooral de spanning die dat contrast oproept.

> beluister tracks op Bandcamp


Gabriel Saloman

Rooie Waas
In het landschap van de Nederlandstalige noise is Rooie Waas de vlaggendrager. Zanger Gijs Borstlap, improviserend gitarist Mikael Szafirowski en drummer Gerri Jäger (Knalpot) mixen harde beats met absurdistische teksten (‘Zit je lekker in je vel?’) en bakken noise – het is deze combinatie die ze tot de wonderbaarlijkste popgroep maakt die je dit jaar zal zien.
Live treedt de band op met elektronische kastjes die speciaal voor de Rooie Waas zijn vervaardigd – zelfgebouwde synths die enkel bestaan uit knoppen. Wat de knoppen precies doen is nooit helemaal duidelijk, hun liveshows bestaan dan ook grotendeels uit improvisatie. Hun laatste album Nu is nu al een klassieker en live maken ze hun reputatie als ‘meest compromisloze band van Mokum’ steevast waar.


Rooie Waas

Dj's:
Het Amsterdamse brandpunt van de elektronische muziek ligt op De Wallen, waar Red Light Radio en RedlightRecords een binnenplaats delen. Mede-oprichter Orpheo is een belangrijke afgezant van zowel het radiostation als de platenzaak en zijn dj-sets gelden als de best mogelijke reclame voor obscure funk, dub en elektronica uit alle windstreken.

Bij Red Light Radio is elke dinsdagavond gereserveerd voor Future Vintage, een dj-duo dat bestaat uit Radna en Reinier. Al bijna 200 shows laten ze horen hoe futuristisch de seventies konden klinken, en hoe tijdloos de hiphop van afgelopen week. Malawi draait een donderdag in de maand op Red Light Radio – tussendoor spelen ze regelmatig in Trouw, waar ze resident-dj’s zijn.

Arif Malawi en Luc Mast
vormen bijna de helft van Malawi, en zij organiseren daarnaast ook de rondtrekkende Somewhere Else-avonden die in het teken staan van live elektronica en innovatieve dj’s. 
Just Mark werkt bij het andere centrum van de Amsterdamse platenwereld, Rush Hour, en is daarnaast labeleigenaar van No-Label – het meeste avontuurlijke label van Nederland, waar onder anderen Inga Copeland en Stellar Om Source hun muziek uitbrachten. 

Timetable:


 
Meer informatie
Uitgebreide informatie over de artiesten  (nb: desnoods even omhoogscrollen)
Timetable groot
Persbericht The Rest is Noise Festival
Event op Facebook
22tracks playlist

The Rest is Noise begint een nieuw seizoen met een festival in het Muziekgebouw en Bimhuis. Een avond lang optredens van artiesten die vooroplopen in de huidige ontwikkelingen in pop en elektronica. De line-up van live-optredens bestaat uit de Britse band These New Puritans Expanded, de Oostenrijkse geluidsalchemist Fennesz, het Engelse techno minimal/duo Emptyset en veel anderen.
Bekijk de timetable hier!


The Rest is Noise
Onder het label The Rest is Noise programmeert het Muziekgebouw samen met muzikale partners concerten van internationale artiesten die zich in de voorhoede begeven van de laatste muziekontwikkelingen. Vernieuwers die overal vandaan kunnen komen; underground club, zolderkamer of high-tech studio. Onze partners: Subbacultcha!, 22tracks.com, Gonzo (circus), Doek, Future Vintage, Viral Radio, Redlight Radio.

TIP: Kijk ook op de Facebookpagina en beluister onze playlist op 22tracks!

Voorafgaand aan The Rest is Noise Festival serveert het Bimhuis een speciale daghap voor €10 (naast het à la carte menu). Het Bimhuis-restaurant is geopend van 18:30 tot 20:30 (reserveren aanbevolen 020-7882158).

A get-together in pop and electronics